Onderwijsinspectie onderzoekt diploma’s opleidingsinstituut NCOI
De Onderwijsinspectie onderzoekt of het private opleidingsinstituut NCOI onjuiste informatie geeft over de waarde van zijn diploma’s voor hoger onderwijs. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van vragen van onderzoeksplatform Investico, die de kwestie aan het licht bracht.
„De inspectie heeft over de juistheid van informatie over hoger onderwijs bij NCOI enkele signalen ontvangen. Er is afgelopen jaar besloten die signalen te onderzoeken”, schrijft de Onderwijsinspectie.
NCOI stelt dat een student voor korte programma’s „op hbo-niveau” een „diploma hbo van Hogeschool NCOI” krijgt, wat geen officieel geaccrediteerd hbo-diploma is. Dat termen als ‘hbo-diploma’ niet wettelijk beschermd zijn, leidt volgens de inspectie tot ongewenste situaties en een „grijs gebied” waarin studenten kunnen worden misleid. „Het kan voorkomen dat termen die niet wettelijk beschermd zijn (zoals hbo, hbo-diploma en hbo-niveau) gebruikt worden zonder voldoende uitleg daarbij of het gaat om een door de NVAO-geaccrediteerde opleiding. Dat kan tot verwarring leiden en is niet wenselijk”, aldus de inspectie.
NCOI is de grootste aanbieder van volwassenenonderwijs in Nederland. Investico sprak voor het onderzoek ruim vijftig studenten, docenten en oud-medewerkers. Daaruit blijkt dat er meer aan de hand is bij de onderwijsinstelling. „Volgens hen rekent de school hoge onvoorziene kosten aan studenten, zijn docenten vaak onbevoegde freelancers en wordt verwarring gezaaid over de waarde van diploma’s”, aldus het onderzoeksplatform.
NCOI stelt dat de berichtgeving over het instituut is gebaseerd op „een zeer selectief en gekleurd” aantal ervaringen van (oud)studenten, docenten en medewerkers. Ook zegt het instituut het onderzoek van de inspectie met vertrouwen tegemoet te zien. „In de teksten is heel duidelijk dat deelopleidingen een opstap zijn naar een volledige, overheidserkende opleiding en dus niet hetzelfde zijn als een volledige MBO, Bachelor of Masteropleiding. De stukken tekst hierover die we gebruiken op de website en in studiegidsen zijn in 2015 met de Onderwijsinspectie afgestemd en door hen akkoord bevonden”, aldus het instituut. Deze teksten zijn sinds 2015 onveranderd. „Wanneer de inspectie op basis van voortschrijdend inzicht tot de conclusie komt dat teksten moeten worden aangepast, dan doen wij dat uiteraard”, aldus NCOI.
Ook stelt de organisatie dat de erkende opleidingen van NCOI onder toezicht staan van de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, en de Onderwijsinspectie. „Daarbij worden dezelfde kwaliteitscriteria gehanteerd als bij reguliere, bekostigde Hogescholen en ROC’s. De waarde van die diploma’s (in het hoger onderwijs spreken we dan van getuigschriften) is dus precies gelijk aan die van alle andere erkende opleidingsinstellingen.”