Binnenland

Veertien coronabesmettingen in gevangenis in Ter Apel

Veertien gedetineerden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel zijn besmet met het coronavirus. Zij zitten verplicht in quarantaine op hun eigen cel, zegt vestigingsdirecteur Laurens Huizenga van de PI Ter Apel, waarmee hij berichtgeving van RTV Noord bevestigt. Ook een aantal personeelsleden van de gevangenis is besmet.

ANP
9 January 2021 17:45Gewijzigd op 9 January 2021 18:00

De besmette gedetineerden bevinden zich grotendeels op dezelfde afdeling. Deze afdeling is daarom preventief in quarantaine gegaan. Dit betekent dat de gedetineerden de hele dag in hun eigen cel verblijven en niet mogen deelnemen aan het dagprogramma. Dit is gedaan om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. De bronnen van besmetting zijn goed in zicht, aldus de gevangenisdirectie.

„Afgezien van een aantal besmettingen onder personeelsleden hebben we tot voor kort het coronavirus buiten de gevangenismuren kunnen houden”, zegt Huizenga. „Dat is nu helaas niet langer het geval. Uiteraard is dit heel vervelend voor de direct betrokkenen en spannend en onzeker voor medewerkers en gedetineerden. Maar geen reden voor paniek. Onder de meeste gedetineerden is begrip voor de strenge coronamaatregelen. Ze zien ook wat er in de wereld aan de gang is en snappen heel goed dat er maatregelen nodig zijn voor hun gezondheid.”

De bezoekmogelijkheden in de gevangenissen zijn aangepast, ook in Ter Apel. Bezoek is alleen nog maar mogelijk achter glas. De mogelijkheden voor gedetineerden om te communiceren via Skype zijn verruimd.

„De coronacrisis vraagt veel van onze medewerkers”, zegt Huizenga. „Naast het uitvoeren van de strenge coronamaatregelen is het zaak om voldoende oog en aandacht voor gedetineerden te hebben. Zodat er - ook los van de risico’s van corona - sprake is van een veilige omgeving voor gedetineerden en personeel.”

Gedetineerden ervaren de quarantaine in de gevangenis als dubbelop. Huizenga: „Je zit al gevangen en moet extra een heleboel vrijheden binnen de PI tijdelijk opgeven. Het andere gevaar ligt dan op de loer: ledigheid en depressiviteit. Beide kunnen gemakkelijk omslaan In agressiviteit. Het volhouden van de maatregelen, vraagt van de medewerkers en gedetineerden veel uithoudingsvermogen. Een hele opgave in zo’n grote gemeenschap die samenleeft op een afgesloten beperkte ruimte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer