Consument

Recept: Makkelijke noedels met hoisinsaus

Nog éven langs de toko, dacht ik toen ik half december in de stad was om mijn schoenen bij de schoenmaker op te halen. We hadden nog maar net gehoord dat de winkels in winterslaap zouden gaan en de komende grijze weken zouden vast wat smaakmakers kunnen gebruiken.

marielle@rd.nl
7 January 2021 14:32
beeld RD
beeld RD

Ik liep een straatje om. Voor niks, bleek al snel. „Wij zijn een supermarkt, wij blijven gewoon open”, vertelde het briefje op de deur van de toko optimistisch. Ik had het kunnen weten: als er dingen essentieel zijn in een lockdown, dan wel flesjes en potjes van de toko! Daarmee heb je zó een maaltijd op tafel staan en dat kan maar wat handig zijn na een volle dag van schakelen tussen kinderen bemoedigen, schrijven voor zover dat gaat, Teamsvergaderen en de was doen.

Ik ontdekte tenminste weer het wokken. Roerbakken, heette dat in mijn kindertijd. Dan ging er een diepgevroren groentemix, hup, de pan in, mét bijbehorend –ijskoud– blokje kruidenboter. Van schrik sudderden de groenten langzaam gaar in het vocht dat vrijkwam uit de bevroren groenten.

Nu wok ik in een plaatstalen wok (ook al van de toko). De pan wordt heet, de olie loeiheet en de groenten zijn in een handomdraai klaar. De zoet-kruidige hoisinsaus doet de rest.

Zo’n kommetje vol roerbak is trouwens ook prima als thuislunch. En ja, ik realiseer me dat ik me er makkelijk vanaf maak, dit keer. Moet u vooral ook doen!

Ingrediënten (voor 2-4 personen als hoofdgerecht of lunch): 250 g (volkoren) woknoedels, 400 g Japanse wokgroenten, 2 uien, ong. 150 g. restjes (gesneden)groenten uit de koelkast (kool, wortel, champignons, paksoi, bosui, komkommer – bijna alles kan; extra wolgroenten toevoegen mag natuurlijk ook), 3-4 flinke el hoisinsaus (bv. van Lee Kum Kee), eventueel zout en witte peper. Voor erbij: een ei per persoon. Om te bestrooien: naar wens verse koriander en handje gehakte pinda’s of cashewnoten.

Bereiding

Maak de noedels klaar volgens de verpakking. Omdat je ze nog gaat roerbakken zul je ze kort moeten koken of zelfs alleen weken in heet water en ze daarna in een vergiet met koud water afspoelen.

Schil de ui en snijd in dunne partjes. Zorg dat ook de verdere ingrediënten binnen handbereik staan. Verhit de wok op hoog vuur en doe er een scheut neutrale olie in.

Doe de ui in de pan en bak al omscheppend even aan. Doe dan de gesneden roerbakgroenten erbij. Blijf op hoog vuur enkele minuten wokken. De groenten moeten nog knapperig zijn.

Voeg de hoisinsaus toe, samen met de noedels (tip: knip de noedels in kleinere slierten, zodat het wokken makkelijk gaat).

Warm het geheel nog even goed door en maak naar wens op smaak met witte peper en zout.

Kluts de eieren los met wat zout en eventueel een scheutje melk. Bak er een grote omelet van op middelhoog vuur. (Of bak van de eieren spiegeleieren.) Serveer bij de noedels.

Bestrooi eventueel met verse koriander en gehakte pinda’s of cashewnoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer