Binnenland

Sterke groei kanker verwacht

Nederland telt in 2015 naar schatting 692.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden, toen bevonden zich in Nederland zo’n 366.000 (ex-)kankerpatiënten. De gezondheidszorg zou momenteel niet zijn voorbereid op deze groep patiënten.

Binnenlandredactie
29 October 2004 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Dat concludeert een werkgroep van KWF Kankerbestrijding in zijn rapport ”Kanker in Nederland”, dat vrijdag is gepresenteerd. De organisatie roept overheid en zorgverleners op, tijdig maatregelen te nemen.

De werkgroep schrijft de enorme toename van het aantal patiënten de komende tien jaar vooral toe aan de vergrijzing. Kanker is een ziekte die vooral voorkomt op oudere leeftijd. Tweederde van alle patiënten is ouder dan zestig jaar op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Ook al zal de kans om kanker te krijgen volgens het KWF naar verwachting weinig veranderen, zal door het toenemende aantal 65-plussers het aantal patiënten met kanker in deze bevolkingsgroep toch flink toenemen.

Naast de gevolgen van een toenemende vergrijzing worden ook steeds meer gevallen van kanker in een vroeger stadium opgespoord door uitbreiding van bevolkingsonderzoek en doordat mensen klachten die op kanker kunnen wijzen beter herkennen.

Terwijl enerzijds het aantal gevallen van kanker toeneemt, stijgt anderzijds de kans op het overleven van de ziekte. Toch zal het absolute aantal sterfgevallen als gevolg van de vergrijzing in de komende tien jaar blijven stijgen, maar minder sterk dan het absolute aantal nieuwe gevallen van kanker.

De stijging van het aantal (ex)-kankerpatiënten zal leiden tot een toename van de vraag naar zorg en nazorg. „Nederland moet zich voorbereiden op dit probleem”, aldus KWF Kankerbestrijding. „In het licht van de tekorten in de zorg die nu al bestaan, dreigt anders de kwaliteit van de zorg voor kankerpatiënten in de komende jaren ernstig tekort te schieten.”

De organisatie doet hiertoe enkele aanbevelingen. Zo zal de zorgcapaciteit moeten worden uitgebreid door onder meer de opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners te verruimen. Hierdoor krijgt iedere kankerpatiënt in Nederland op tijd de juiste zorg, nu en in de toekomst. Daarnaast pleit het KWF voor onderzoek naar multidisciplinaire behandeling van oudere patiënten vanwege de verwachte toename van het aantal oudere kankerpatiënten die lijden aan verschillende ziekten tegelijkertijd. Ten slotte blijft volgens de kankerbestrijdingsorganisatie het beïnvloeden van risicofactoren zoals roken, overgewicht en alcoholgebruik van het grootste belang om het aantal nieuwe gevallen van kanker terug te dringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer