Binnenland

Coronacrisis: katalysator van complottheorieën

De coronacrisis is een katalysator van theorieën die afwijken van de gangbare lezing. Ook onder RD-lezers is daar belangstelling voor, blijkt uit onderzoek van de krant.

6 January 2021 16:55
Deelnemers aan de Demonstratie voor de Vrijheid in het centrum van Amersfoort. beeld ANP, Remko de Waal
Deelnemers aan de Demonstratie voor de Vrijheid in het centrum van Amersfoort. beeld ANP, Remko de Waal

Soms zijn die theorieën lachwekkend, soms geloofwaardig of vertellen ze een halve waarheid. Zo klinkt het best aannemelijk dat het coronavirus uit een Chinees lab zou zijn ontsnapt. Toch is daar geen enkel bewijs voor.

Kritiek van een wetenschapper op de PCR-test voor corona komt heel plausibel over. Bij nader inzien blijken er echter zwakke punten in zijn redenering te zitten, die de kritiek ondergraven. Over deze kwestie loopt een vervolgonderzoek.

Andere theorieën zijn bijna lachwekkend. Zoals die over een chip in een vaccin, waarmee Bill Gates ingeënte personen via 5G-straling zou kunnen volgen. Telecombedrijven maken nog niet eens gebruik van 5G. Bovendien zijn chips veel te groot om ongemerkt in het bloed te worden gespoten.

Ook onder christenen zijn er die geloven in een chip die via een vaccin zou worden geïmplanteerd. Zij beroepen zich daarbij graag op het boek Openbaring, waarin over het teken van het beest wordt gesproken. Bovendien zou in het woord corona het getal van het beest (666) te lezen zijn. Dat berust echter meer op klankexegese dan op een goede schriftuitleg.

De mondkapjesplicht zou een sociologisch experiment zijn om de bevolking zonder noodzaak te laten gehoorzamen, denken sommigen. Deze theorie berust op een halve waarheid: wetenschappers zijn er namelijk nog niet over uit hoe nuttig mondkapjes zijn.

Wantrouwen

Waar komen al die sterke verhalen toch vandaan? Voor een belangrijk deel uit wantrouwen in de overheid, de wetenschap en de media – de mainstream media of MSM welteverstaan. Dat heeft weer te maken met de filterbubbel en de werking van sociale media: iedereen met een smartphone weet hoe het zit.

Een beetje wantrouwen kan geen kwaad, vindt de Duitse theoloog Kai Funkschmidt. Maar wie overal wat achter zoekt, wordt een speelbal van kwaadsprekers.

ANP-409535032.jpg
Volgens sommigen wordt het coronavirus veroorzaakt door 5G. beeld EPA, Neil Hall

Wantrouwende burgers hebben vaak de neiging om het gevaar van corona te onderschatten. Toch is corona wel degelijk een stuk gevaarlijker dan de seizoensgriep.

Ook vinden zij het over het algemeen onnodig om je druk te maken over corona, omdat er een uiterst effectief middel tegen zou bestaan: hydroxychloroquine. Ook al lijkt gebruik van dit middel kort na een infectie gunstig te zijn, toch is het zeker geen wondermiddel.

Complottheorieën zonder weerlegging lees je niet in een zichzelf respecterende krant. Toch zijn ze slechts enkele muisklikken verwijderd van iedereen die maar interesse heeft. YouTube, Facebook, Twitter – ideale kanalen om ongefundeerde ideeën rond te spuien en op te doen. Mensen zoals Else Broeksma -die vol overtuiging stelt dat het virus door mensen is gemaakt en met een bepaald doel is losgelaten- kunnen bijna ongestraft hun gedachtespinsels delen.

Bill Gates. Spin in het web van veel complottheorieën. Hij zou zichzelf willen verrijken met een vaccin, volgens rapper Lange Frans. Anderen menen dat hij daarmee de wereldbevolking wil decimeren. Er is echter geen enkel bewijs dat hij die plannen met een vaccin voor ogen heeft. Sterker nog, het „vaccin van Gates” bestaat niet eens.

Meer over
Coronacomplotten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer