Warm 2021 verwacht
Oud en Nieuw verloopt dit jaar vrij somber en in het zuidwesten is er kans op een bui. In het zuidoosten valt nog wat lichte regen of natte sneeuw. 2021 zal waarschijnlijk warm verlopen.
Met temperaturen rond het vriespunt is het iets kouder dan normaal. Nieuwjaarsdag is het op veel plaatsen droog en worden temperaturen van 3-6 graden verwacht. Ook dan is het overwegend bewolkt en maakt de westkust kans op wat zon.
Deze Oudejaarsdag vriest het niet, maar met temperaturen van 4 graden en regionaal wat regen is het fris. In het zuidoosten is het maximaal 2-3 graden en is er ook kans op natte sneeuw. In het noorden zijn ook droge perioden. In de kustprovincies schijnt op deze laatste dag van het jaar af en toe de zon, maar in de rest het van het land is het vrij somber.
Nevelig
Oudejaarsavond blijft bewolkt en vooral in het zuidoosten is er kans op wat regen of natte sneeuw. Rond middernacht ligt de temperatuur op veel plaatsen rond het vriespunt. Er staat weinig wind en het is nevelig. In de nacht naar vrijdag is het op veel plaatsen droog. Als het opklaart ontstaat in korte tijd vorst en kan het plaatselijk glad worden. Ook is er kans op mist.
Grijs
Op Nieuwjaarsdag start de dag grijs en bewolkt en is er in het noordwesten kans op een bui. In de middag is het nagenoeg overal droog, met een mix van wolken en af en toe zon. Alleen langs de westkust is kans op een bui. Het wordt 3-4 graden in het oosten tot 6 graden aan de kust.
Warm jaar
2021 zal waarschijnlijk warm verlopen. De opwarming van het klimaat zet zo sterk door dat de kans op een gemiddeld te warm jaar groot is, aldus Weeronline. Januari begint nog vrij koud, maar vanaf de tweede helft van januari lijken zachte zuidwestenwinden het voor het zeggen te krijgen. Ook voor de lente en zomer tonen de seizoensweermodellen geen signalen voor koud weer.
Onbetrouwbaar
Wat de zomer van 2021 precies gaat brengen is nog afwachten. De seizoensverwachtingen worden zo ver vooruit onbetrouwbaar. Wat wel opvalt is dat er opnieuw een warme zomer wordt verwacht, waarbij er vooralsnog geen sterke signalen zijn voor erge droogte. De berekeningen variëren van droog tot nat zomerweer, maar de normale tot natte scenario’s hebben de overhand
Klimaatperiode
Vanaf vrijdag is er sprake van een nieuwe ‘normale’ temperatuur in Nederland. Iedere tien jaar berekenen weerkundigen van het KNMI het langjarig gemiddelde van het Nederlandse weer; een klimaatperiode. Deze periode beslaat dertig jaar en verschuift elke tien jaar mee met het huidige moment. „Door de verschuiving van het langjarig gemiddelde, wordt een deel van de opwarming teniet gedaan”, legt Dennis Botman van ThermoMate uit.
Volgens Botman zorgt deze meeschuivende normale temperatuur ervoor dat klimaatverandering wordt vervaagd. Zodra de trend waarmee wordt vergeleken opschuift met het moment dat wordt vergeleken, zal het verschil per definitie kleiner zijn.
Jaargemiddelde
Ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 ligt de jaargemiddelde temperatuur 1,3 graden hoger. In vergelijking met de klimaatperiode 1981-2010 is dit 0,4 graden hoger.
Ook het aantal nachten met strenge vorst neemt af. In de klimaatperiode 1951-1980, maar ook in de periode 1961-1990, daalde de temperatuur nog op vier dagen tot beneden -10 graden. Tegenwoordig is dat nog maar in één enkele nacht.
Warme dagen
Waar het aantal koude dagen sterk afneemt, neemt het aantal warme dagen juist sterk toe. In de klimaatperiode 1951-1980 steeg de temperatuur op 69 dagen naar 20 graden en meer. Op dit moment zijn dat er maar liefst 24 meer en stijgt het kwik op 93 dagen per jaar naar 20 graden of hoger.