Gekregen boodschappen bleken niet gratis
Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren moet 7000 euro bijstand terugbetalen, omdat ze van haar moeder boodschappen kreeg. Haagse politici reageren woedend.
Sinds 16 december 2015 krijgt de vrouw een bijstandsuitkering. Die gaat volgens haar bijna volledig op aan vaste lasten. Haar moeder, die eveneens krap bij kas zit, springt bij door boodschappen voor haar te doen.
Naar aanleiding van een signaal van het inlichtingenbureau van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt de gemeente haar leefsituatie en vordert op 30 november 2018 7039,65 terug. De vrouw had volgens de inlichtingenplicht moeten melden dat ze van haar moeder boodschappen kreeg, zodat dat bedrag op haar uitkering ingehouden had kunnen worden.
De inwoner van Wijdemeren tekent bij de gemeente bezwaar aan tegen de terugvordering, maar vangt bot. Bij de rechtbank Midden-Nederland gaat ze tevergeefs in beroep. De zaak speelde al meer dan een jaar geleden, maar komt nu pas naar buiten omdat de uitspraak van de rechter pas begin december is gepubliceerd.
Tweede Kamerleden reageren boos. „De gemeente moest wettelijk terugvorderen en mocht daar niet van afwijken”, schrijft Eppo Bruins (ChristenUnie) op Twitter. „Dit doet denken aan de drama’s met de toeslagen. Barmhartigheid en menselijke maat moeten terug in onze wetgeving.” Ook PVV-leider Geert Wilders trekt een parallel met de toeslagenaffaire. „De overheid heeft dus helemaal niets geleerd van het Toeslagenschandaal”, twittert hij. Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en haar partijgenoot Peter Kwint is de overheid verdronken in regelzucht.
De gemeente verweert zich door te stellen dat de wet is uitgevoerd, maar dat er een balans is tussen „rechtmatige en rechtvaardige uitvoering.” De gemeente gaat kijken „of wij destijds het evenwicht goed hebben weten te bewaren. Hier komen wij op een later moment op terug.”
Verantwoordelijk wethouder Rosalie van Rijn zei dinsdag bij het NOS Radio 1 Journaal dat het moeten terugbetalen van bijstand na het ontvangen van giften een landelijk probleem is. Volgens haar zijn er „honderd vergelijkbare gevallen in Nederland.” Ze hoopt dat de regering en de Tweede Kamer de regels gaat herzien.