Patiëntenfederatie vindt stop niet-acute zorg onverstandig
Voor de Patiëntenfederatie Nederland komt het besluit om alle niet-acute zorg te stoppen „erg snel en onverwacht, als een donderslag bij heldere hemel”. Directeur Dianda Veldman van de federatie begrijpt de maatregel aan de ene kant wel, want ze heeft oog voor de overbelasting van het ziekenhuispersoneel, maar „ook in crises moet je verstandig zijn”, zegt ze.
Het stoppen van de niet-acute, planbare zorg in ook de zelfstandige ofwel privéklinieken, die zich juist veel bezighouden met dat soort verzekerde zorg, zal volgens haar niet opleveren wat ervan verwacht wordt. „Vergelijk het met personeelsgebrek bij de NS, dan kun je ook niet alle buschauffeurs zomaar op de trein zetten”, aldus Veldman. Ze vreest dat een deel van de vrijgekomen zorgcapaciteit uiteindelijk niet wordt gebruikt. „Het is een heel grote operatie die je niet zomaar even regelt. Je offert misschien dingen op zonder resultaat.”
Je moet nagaan wat het kost en wat het in de praktijk oplevert, zegt ze, en maken dat alles met elkaar in balans blijft. Er waren eerder dit jaar bovendien al zoveel minder verwijzingen naar gespecialiseerde zorg, dat Veldman zich bezorgd afvraagt waar het aantal op uitkomt als zelfstandige klinieken ook minder mensen opvangen.
Het wordt ook een probleem voor de zorgverzekeraars, die volgens Veldman zien aankomen dat ze hun zorgplicht niet meer kunnen nakomen.