Kamer wil thuiszorg later naar gemeente
Staatssecretaris Ross moet haar plan om de thuiszorg over te hevelen naar de gemeenten uitstellen. De Tweede Kamer vreest kwaliteitsverschillen en kwaliteitsverlies.
De bewindsvrouw streeft er naar om de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) per 1 januari 2006 in te voeren. Krachtens de wet krijgen gemeenten onder meer de verantwoordelijkheid voor de thuiszorg. Die wordt nu landelijk via de volksverzekering AWBZ betaald.
De Tweede Kamer denkt dat er meer tijd nodig is voor invoering. Gemeenten zijn op dit moment onvoldoende toegerust om thuiszorg te kunnen organiseren. CDA-kamerlid Buijs pleitte dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid voor gefaseerde invoering.
De Tweede Kamer is bang dat door de overheveling van de thuiszorg kwaliteitsverschillen tussen gemeenten ontstaan. Elke gemeente mag na invoering van de WMO zelf weten hoeveel geld zij besteedt aan de thuiszorg. De Kamer denkt dat degenen die vaak een beroep doen op thuiszorg, zoals ouderen, mensen met een handicap en chronisch zieken, de dupe zullen zijn van de overheveling.
Minister Hoogervorst moet de salarissen van topmanagers in de zorg wettelijk aan een maximum binden, zo bepleitten CDA, PvdA en D66 gisteren. Veel bestuurders in de zorg verdienen meer dan de minister-president.
Tot nu toe voelt de minister niets voor inperking. Hij noemde de hoogte van de salarissen onlangs weliswaar „ongezond”, maar hij kan daar niets tegen doen omdat zorginstellingen zelfstandig zijn.
De Tweede Kamer wil meer maatregelen om het dreigend tekort aan huisartsen te verminderen. Hoogervorst moet meer jongeren toestemming geven medicijnen te studeren. Verder moeten artsen beter gaan samenwerken. Verpleegkundigen kunnen eenvoudige taken van huisartsen overnemen. Bij ongewijzigd beleid zitten over vier jaar 1 miljoen Nederlanders zonder huisarts.
De Tweede Kamer zet het debat over de volksgezondheidsbegroting voor 2005 morgen voort. Hoogervorst en Ross zullen dan reageren op de kritiek vanuit de Kamer.