Economie

Kritische reacties op stikstofakkoord

Het akkoord over de stikstofwet dat het kabinet sloot met SP, SGP en 50PLUS is niet overal goed ontvangen. Landbouworganisaties, milieugroepen en fracties die geen partij zijn in de deal zijn kritisch. De bouwsector is juist blij.

Redactie politiek
11 December 2020 11:13
Minister Carola Schouten van Landbouw in de Kamer tijdens de behandeling van de nieuwe stikstofwet. beeld ANP, Sem van der Wal
Minister Carola Schouten van Landbouw in de Kamer tijdens de behandeling van de nieuwe stikstofwet. beeld ANP, Sem van der Wal

„Er is daar niemand juichend weggegaan”, zei SP-Kamerlid Frank Futselaar donderdag over de onderhandelingen tussen de de drie oppositiepartijen, landbouwminister Schouten en de coalitie.

Net zo min was er na het sluiten van de deal elders gejuich te horen. Vanuit de landbouwsector klinken kritische reacties. Zo ziet LTO Nederland weliswaar „positieve stappen”, maar noemt de aangescherpte doelen onhaalbaar. Een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, zoals is afgesproken, is volgende de organisatie zelfs met de beste beschikbare technieken onmogelijk. Daarmee koerst het kabinet af „op gedwongen krimp.”

Ook boerenactiegroepen reageren kritisch. Een woordvoerster van Farmers Defence Force (FDF) noemt het akkoord slecht nieuws voor de landbouw. Agractie noemt het nieuwe doel voor stikstofvermindering „absoluut onhaalbaar en onacceptabel.”

Milieuorganisaties vinden de aangescherpte stikstofwet nog steeds te mager. Greenpeace ziet geen garanties voor natuurherstel en Milieudefensie mist „echte oplossingen.” Voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), dat de stiktofstrijd voor de rechter in gang zette, voorspelt dat de nieuwe wet gaat leiden tot „stikstoffraude en juridische procedures.” MOB voorziet „een nieuw debacle.”

Brancheorganisatie Koninklijke Bouwend Nederland is blij met het akkoord van het kabinet met oppositiepartijen over de stikstofwet. De wet draagt volgens de organisatie bij aan het „hoognodige” herstel van de natuur en biedt ruimte voor een deel van de bouwactiviteiten. Wel vindt de organisatie dat het kabinet zich moet blijven inspannen om nieuwe economische ontwikkelingen op korte termijn mogelijk te maken.

Bij het debat over het wetsvoorstel, donderdag, uitten linkse partijen die, anders dan de SP, niet betrokken waren bij de deal stevige kritiek op de plannen. Ook PVV en FVD deden dat.

Niet alle bij de deal betrokken partijen zijn blij met doelstelling om in 2035 de stikstofuitstoot gehalveerd te hebben. Een toekomstig kabinet zal in 2028 bepalen welke maatregelen nodig zijn om dat te halen. Het huidige kabinet werkt aan een programma om de doelstelling voor 2030 te halen.

Meer over
Stikstof

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer