Binnenland

Dubbele lockdown voor ingesneeuwde Nederlanders

Ze hebben net een strenge coronalockdown achter de rug of een sneeuwlockdown dient zich aan. De Nederlandse familie Van Aalst in het Oostenrijkse Matrei in Osttirol is door hevige sneeuwval afgesloten van de buitenwereld.

9 December 2020 16:49
De Nederlandse familie Van Aalst kampt in Oostenrijk met hevige sneeuwval. beeld fam. Van Aalst
De Nederlandse familie Van Aalst kampt in Oostenrijk met hevige sneeuwval. beeld fam. Van Aalst

De herberg van het gezin is ingesneeuwd, vertelt Petra van Aalst (49) woensdagmiddag per telefoon. „Vooral sinds zaterdag is het hevig gaan sneeuwen. Er ligt nu ongeveer 1,20 meter sneeuw. Mijn man is druk met sneeuwruimen. En er moet hout voor de kachel worden binnen gehaald.”

Op filmpjes die het gezin deelt, is te zien hoe pogingen worden ondernomen om bijvoorbeeld met een sneeuwblazer of tractor met kiepbak wat orde in de chaos te scheppen.

Na een „strenge” coronalockdown van drie weken zouden afgelopen maandag de twee kinderen uit het gezin –Jesse van 11 en Benjamin van 10– weer naar school. Maar dat ging door de hevige sneeuwval niet door.

Zonder stroom

Dinsdag zat de familie, die voorjaar 2019 in Oostenrijk neerstreek, achttien uur zonder stroom. Door de massa sneeuw begaven kabels het. „We hadden ook geen telefonisch bereik. Dat was vervelend.” Stroomval dreigt nog steeds. „We houden ons hart vast. Als een boom op een leiding of stroompaal valt, kunnen we zo weer zonder elektriciteit zitten.”

Het gezin heeft inmiddels wat ervaring met stroomuitval in de bergen. „Eind vorig jaar zaten we in een periode van behoorlijke sneeuwval vijf dagen zonder stroom. Maar toen hoorden we van buren wel het in 60 jaar niet zo erg was geweest.”

De afgelopen drie weken van strenge coronalockdown was de familie, woonachtig op zo’n 1000 meter hoogte, behoorlijk aan huis gebonden. Alleen supermarkten en bijvoorbeeld apotheken waren open. Nu is hun actieradius opnieuw beperkt. Vanwege lawinegevaar kunnen ze met hun auto niet naar het dal rijden. Een ritje van een paar minuten naar het dorp even verderop is wel mogelijk.

Enige zorgen maakt het Nederlandse gezin zich over lawines. Vanuit hun herberg (annex woning) kijkt de familie uit op bergen van 3000 meter hoog. „Op een helling zien we soms bomen knappen als lucifertjes. We hebben hier in de omgeving gevraagd of een lawine ons huis kan bereiken. Dat zou niet het geval zijn. Buren een paar honderd meter verderop zitten wel in de gevarenzone. Ik zag beelden van een krachtige lawine hier in de buurt. Een huis raakte vol sneeuw en modder. Je wilt niet dat dat je overkomt.”

Plezier

Het pak sneeuw veroorzaakt overlast, maar biedt ook plezier. „We zien deze sneeuwlockdown als een avontuur. Het ziet er hier nu uit als een sprookjeswereld, ik moet denken aan boekjes van W. G. van de Hulst. Op internet delen we beelden. Familie in Nederland geniet daar van.”

De coronalockdown vindt de christelijke familie het meest lastig. Hun herberg, die plaats biedt aan vijftien mensen, is sinds 1 november dicht. En dat duurt nog wel even. Het is nog maar de vraag of ze komende tijd wintersportgasten onderdak kunnen bieden.

Petra van Aalst, actief als behandelaar bij een ggz-instelling in Nederland, is blij dat ze afgelopen tijd meer kon werken. Via beeldbellen voert ze gesprekken met cliënten. „Ik vind het een zegen dat we zo toch nog wat inkomsten hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer