Economie

Beddentekort voor Polen blijft nijpend

Arbeidsmigranten „onafhankelijk en menswaardig huisvesten.” Homeflex opende onlangs 120 appartementen in de vorm van modulaire gebouwen in het Westland. „Het tekort aan bedden is er door corona zeker niet minder op geworden.”

Ad Ermstrang
8 December 2020 17:38
Willem Weggeman: „Appartementen in plaats van hotelachtige situaties zijn veel overzichtelijker voor het beheer.” beeld Roel Dijkstra Fotografie
Willem Weggeman: „Appartementen in plaats van hotelachtige situaties zijn veel overzichtelijker voor het beheer.” beeld Roel Dijkstra Fotografie

De woning van de beheerder is iets anders ingedeeld dan de rest van de appartementen, maar zeker niet minder representatief. Twintig ‘blokkendozen’ in drie lagen vormen sinds september dit jaar een markant complex op de rand van Honselersdijk en Naaldwijk. Elk van de appartementen heeft een eigen keuken en badkamer, elke bewoner een eigen slaapkamer. Alle verblijven zijn compleet gemeubileerd en ingericht. De bewoners, drie of vier per unit, betalen rond de 100 euro per week voor hun verblijf.

Voor Willem Weggeman, directeur van beheerder Homeflex in Sliedrecht, vormen de opvallende hoekige gebouwen een visitekaartje. „De vergunning van de gemeente Westland is voor tien jaar verstrekt. Het ministerie heeft recent al een kijkje genomen.” Geen wonder, want eind dit jaar wordt een kabinetsbesluit over het advies van de commissie Roemer verwacht. Juist het hebben van een eigen slaapkamer voor de arbeidsmigrant staat centraal in de discussies.

Directe aanleiding voor de aanbevelingen van de vroegere SP-leider was het hoge aantal besmettingen in sommige wooncomplexen met buitenlandse werknemers. Weggeman: „Het is wat wrang, maar corona heeft juist geholpen om dit onderwerp hoog op de agenda te krijgen.” Homeflex zet zich al jaren in voor onderkomens voor een deel van de ruim 800.000 arbeidsmigranten, die voor het overgrote deel afkomstig zijn uit Polen. Goede tweede vormen groepen Roemenen en Bulgaren.

Het tekort aan bedden schommelt al jaren rond de 100.000. De druk neemt door de algemene woningnood alleen nog maar toe. „Bij het begin van de coronacrisis, dit voorjaar, is een deel van de arbeidsmigranten teruggekeerd naar hun vaderland. Die zijn later weer teruggekeerd. Van vertrek is dit najaar nauwelijks sprake. De tweede golf jaagt veel minder schrik aan.”

16542542.JPG
Interieur van een van de appartementen. beeld Roel Dijkstra Fotografie

Weggeman is benieuwd naar het kabinetsbesluit. Dat wordt eind dit jaar verwacht. „Als het inderdaad uitdraait op een eigen slaapkamer voor alle migranten, zal het beddentekort enorm toenemen. Voor huisjesmelkers die nu vaak meerdere mensen in één kamer stoppen, wordt het minder interessant.”

De belangrijkste aandeelhouder van Homeflex, Bert Verheij, begon in 2008 met het doorverhuren van woningen van particulieren, die soms jaren achtereen te koop stonden. Met de uitbreiding van leegstaande panden van woningcorporaties en het inrichten van delen van parken met luxe bungalows breidde het aanbod zich de afgelopen jaren uit tot tussen de 3000 en de 4000 plaatsen voor zogenaamde short- en midstayers.

Daarnaast ontwikkelde het bedrijf eigen voorbeeldappartementen. De eerste zijn 2017 in Katwijk in gebruik genomen. Homeflex is nu in gesprek met twaalf gemeentebesturen. Daarbij blijft het bedrijf inzetten op appartementen in plaats van hotelachtige situaties. „Dat is veel overzichtelijker voor het beheer.”

Verzet

In Sluiskil gaat binnenkort de eerste paal voor een appartementencomplex voor 85 mensen de grond in. Volgend jaar wacht de verbouwing van een belastingkantoor in Vlaardingen. „Veel procedures zijn uiterst lastig. Gemeenten hebben weinig grond, kampen zelf met een tekort aan woningen en omwonenden verzetten zich.” Weggeman benadrukt dat in de sector veel staat of valt met het beheer. „We houden daarom alles in eigen hand met inspecteurs, schoonmakers en storingsmonteurs. De woningen worden iedere veertien dagen geïnspecteerd, er is een beheerder en bij onze huisregels gaan we uit van de Nederlandse normen en waarden.” Verder is er cameratoezicht en hebben bewoners via hun telefoon toegang tot het complex. De modulaire gebouwen worden in de fabriek in elkaar gezet. De plaatsing en afwerking neemt niet meer dan zes maanden in beslag.

Meer over
De Zaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer