Amsterdam moet boetes illegale vakantieverhuur differentiëren
Als de gemeente Amsterdam boetes oplegt voor illegale verhuur van woningen aan toeristen, moet ze voortaan maatwerk gaan bieden en onderscheid maken tussen bedrijfsmatige en particuliere verhuur. Voor particulieren moet er differentiatie komen in de boetebedragen, afhankelijk van de omstandigheden. Dat heeft de Raad van State bepaald.
Op dit moment legt de gemeente standaard de maximale boete op aan iedereen die zonder vergunning een woning aan toeristen verhuurt. Daarbij houdt ze geen rekening met bijzondere omstandigheden die aanleiding kunnen zijn voor een lagere boete, en dat is in strijd met het evenredigheidsbeginsel, aldus de Raad van State.
Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam legde in 2018 en 2019 aan enkele particulieren de (destijds) maximale boete van 20.500 euro op. Ze verhuurden hun woning aan toeristen, zonder dat ze hiervoor een vergunning hadden. Zo’n vergunning is nodig omdat in de Huisvestingswet staat dat de gemeente woningen mag aanwijzen die je niet zonder vergunning aan de woningvoorraad mag onttrekken. Na bezwaren van de particulieren over de hoogte van de boetes, matigde de rechtbank Amsterdam de boetebedragen tot tussen de 4000 en 10.000 euro. De gemeente tekende hiertegen beroep aan bij de Raad van State.
Amsterdam heeft strenge regels voor de verhuur aan toeristen. In een aantal buurten in het centrum is het zelfs verboden.