Thuiswerker zoekt alternatieve werkplek
Zeventig procent van de thuiswerkers wil in de toekomst meer vanuit huis werken dan voor de coronacrisis. Maar de werkplek thuis laat vaak nog te wensen over.
Vakbond CNV peilde deze maand de mening over thuiswerken onder 3000 leden. Van de werknemers verwacht 45 procent afspraken die normaal gesproken buiten de deur plaatsvinden, na de crisis online te doen.
Knelpunt blijkt de werkplek aan huis. „Een laptop op de keukentafel, een slechte bureaustoel, geen goede werkhouding, muisarmen: het is hoog tijd dat werkgevers structureel beleid hiervoor ontwikkelen, want thuiswerken heeft de toekomst”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.
„Met spelende kinderen en bellende partners is het soms een flinke uitdaging om thuis te werken. Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen zoeken naar een rustige omgeving om ongestoord te werken”, zegt Olivier Kruger, mede-inititatiefnemer van platform VoorDeThuiswerkers.nl.
Steeds meer thuiswerkers kiezen ervoor om een dagje in een hotel te werken, nu die door het wegvallende toerisme en zakenverkeer veelal leeg staan. Platforms als VoorDeThuiswerkers.nl en MEOW, die vraag en aanbod bij elkaar brengen, zien de behoefte aan een alternatieve werkplek toenemen.
Bij VoorDeThuiswerkers.nl zijn inmiddels zo’n 250 hotels door heel Nederland aangesloten. Het platform biedt sinds de eerste lockdown in maart werksuites aan vanaf 30 euro per dag. Sinds 1 oktober groeide de vraag op het platform maar liefst met 700 procent en er komen per week een paar honderd boekingen binnen.
Verwenmoment
Ook MEOW, dat in Nederland actief is in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Maastricht en zich richt op de meer exclusievere 4- en 5-sterrenhotels, ziet dat er veel boekingen binnenkomen voor hotelkamers en vergaderruimtes. Een hotel kan thuiswerkers volgens MEOW een veilige en flexibele werkplek bieden.
„Daarbij kan een dagje in een hotel werken ook een verwenmoment zijn. Het is ook een leuke mogelijkheid om verschillende hotels uit te proberen”, zegt woordvoerster Laura Vulto van MEOW.
Wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten, biedt het platform ook werkplekken in de openbare ruimtes van het hotel aan voor 15 euro per dag. Gebruikers van de MEOW-app boeken gemiddeld twee keer per week een werkplek, en mensen die voor het eerst van een hotelwerkplek gebruikmaken, komen later ook vaker terug.
Barbara Folkerts werkt vanuit een hotel
Barbara Folkerts zoekt af en toe haar toevlucht tot een Amsterdams hotel.
Ze werkt op de marketingafdeling bij cosmeticaketen Rituals en is met haar team verantwoordelijk voor de giftcards en voor gezamenlijke marketingcampagnes met andere bedrijven.
„Ik woon middenin Amsterdam in een appartement van 60 vierkante meter met mijn vriend en ons kindje”, zegt Folkerts. „Tijdens bijvoorbeeld een papadag is het ideaal om in een hotel te werken. Het is fijn om even een andere omgeving te hebben waar ik anderen niet stoor. Op zo’n lokatie ontmoet ik ook weer andere mensen, wat goed is voor mijn netwerk.
Op een thuiswerkplek in een hotelkamer kan ik een stuk productiever werken. Thuis word ik sneller afgeleid. Daarnaast vervaagt de grens tussen werk en privé. Als je ’s avonds aan de keukentafel de laptop dichtklapt, zit je nog steeds op dezelfde plek om vervolgens aan het avondeten te beginnen.
Een ander voordeel: als Amsterdammer kom ik nooit in een Amsterdams hotel. Maar nu er thuiswerkplekken zijn, ga ik het liefst elk Amsterdams hotel af om te kijken hoe het daar bevalt.”
Erik de Greef richt camper in als werkplek
Erik de Greef uit Hengelo werkt al vanaf het begin van de coronacrisis vanuit zijn camper.
De Gelderlander is als ict-er in dienst bij gemeenten en is eigenaar van een bedrijf dat campers verhuurt en verkoopt.
„In de coronatijd is het leuk om het thuiswerken een andere dimensie te geven. In de camper sluit ik een groot beeldscherm op mijn laptop aan. De bestuurdersstoel dient als bureaustoel en zit minstens even comfortabel als de stoel op kantoor. Uiteraard is de camper voorzien van gas, water, licht, toilet, kachel, koffiezetapparaat, waterkoker en er is zelfs een bed voor een middagdutje.
Wij hebben een gezin met drie kinderen. Er is geen gelegenheid om thuis een kantoortje in te richten. Als oplossing heb ik de camper op de oprit gezet.
De camper kan natuurlijk ook in een mooi natuurgebied staan. Dan zou ik tijdens het werk kunnen genieten van het mooie uitzicht en tijdens een telefoongesprek een rondje door het bos lopen. Met beeldbellen is het wel oppassen middenin een natuurgebied. Videobellen vergt veel datagebruik en wifi is er niet in het bos.”