Dordtse uitvinder bestrijdt corona op onorthodoxe wijze
Terwijl veel Nederlanders gespannen de komst van een coronavaccin afwachten, verzekert Jan van Tienhoven uit Dordrecht allang de oplossingen te hebben om mensen tegen het rondwarende coronavirus te beschermen.
Wie goed naar Van Tienhoven luistert, hoort weleens een uitdrukking voorbij komen die zijn christelijke herkomst verraadt. Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat hij zelden „de welgebaande wegen” kiest. Als eigenzinnig persoon zoekt hij namelijk graag alternatieve oplossingen voor moeilijke problemen.
Zijn opvoeding heeft hem niet alleen een rijk vocabulaire opgeleverd. Ook zijn werkinstelling heeft Van Tienhoven te danken aan zijn gereformeerde wortels. „Ik heb van thuis meegekregen dat het belangrijk is om je talenten te gebruiken. Mijn vlijt, maar ook mijn verantwoordelijkheidsgevoel, komen hieruit voort.”
Hoewel hij van 27- tot 31-jarige leeftijd nog ouderling was in de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk, gelooft de nu 65-jarige Van Tienhoven inmiddels niet meer. Toch zegt hij nog zo nu en dan „de trekkende banden” te voelen. Daarom bezoekt hij een enkele keer per jaar met een vriend een kerkdienst. „Maar hoewel ik ben doordrongen van het geloof, lukt het mij niet om te geloven”, vertelt Van Tienhoven.
Het geloof in zijn eigen kunnen is de Dordtenaar echter nooit verloren. Toen hij eind vorig jaar voor het eerst van het coronavirus hoorde, was hij er meteen van overtuigd dat hij in actie moest komen. Zijn bedrijf, Holland Shielding Systems, leent zich daar volgens hem uitstekend voor. „We maken voor bijvoorbeeld ziekenhuizen technische producten die radiogolven blokkeren. Het is dan geen al te grote stap om producten te ontwikkelen die het coronavirus moeten tegenhouden.”
Want hét product dat we allemaal gebruiken, het mondkapje, is volgens van Tienhoven zo lek als een mandje. „Deze mondkapjes sluiten niet goed af waardoor de virusdeeltjes alsnog kunnen ontsnappen en binnenkomen”, legt hij uit. „Als je merkt dat je bril beslaat terwijl je een mondkapje draagt, weet je meteen dat het mis is.”
Mondkaphouder
Van Tienhoven bedacht een buigzame mondkaphouder die wél goed aansluit op het gezicht. De gebruiker hoeft in die houder alleen nog een drielaags papieren zakdoekje te doen. Met de drie lasersnijders die hij tot zijn beschikking heeft, zegt hij er wel 30.000 op een dag te kunnen produceren. „Het is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook nog eens goedkoop. Voor scholieren zou dit de ideale oplossing zijn”, stelt van Tienhoven.
Het meest in het oog springende idee van de uitvinder is de zogeheten volgelaatsmasker. Volgens Van Tienhoven is die uitermate geschikt voor het verplegend personeel in ziekenhuizen. Het concept is vrij eenvoudig. Het lijkt op een doorzichtige plastic zak voor over het hoofd die via een unit op de rug voortdurend verse lucht binnenkrijgt. De kans op besmetting wordt daardoor minimaal en het maakt het werk van het ziekenhuispersoneel volgens hem ook een stuk persoonlijker. „Als ze een mondkapje dragen is een groot gedeelte van het gezicht bedekt. Nu kan de patiënt gewoon hun hoofd zien”, stelt de Dordtse uitvinder tevreden vast.
Bladveger
Van Tienhoven heeft ook een aantal kleinere producten ontwikkeld, waaronder de zogeheten bladveger. Toen hij Henk Krol eens pamfletten zag uitdelen, viel hem op dat de toenmalige 50PLUS-politicus tussendoor telkens even zijn vingers likte. „Een virus kan zich daardoor razendsnel verspreiden. Onze bladveger is een soort ruwe ring die je om je vingertop schuift en grip geeft op het papier. Zo kun je zonder aan je vinger te likken makkelijk bladen omslaan.”
Hij zegt de Kiesraad een tijdje geleden al op de hoogte te hebben gebracht van zijn product. „Die dingen zijn ontzettend handig bij het tellen van de stembiljetten tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Het zal mij benieuwen of ik nog wat ga horen.”
Een ander voorbeeld is de koperen liftknop. Volgens Van Tienhoven is het liftknopje het meest vieze onderdeel van een ziekenhuis; iedereen zit er namelijk aan. Hij bedacht voor het knopje een koperen afdekking, omdat bacteriën er niet goed op overleven.
Japan
De kans dat het virus zich via het liftknopje verspreidt, wordt door de verkorte levenscyclus een stuk kleiner. Van Tienhoven zegt er al 10.000 te hebben geleverd aan ziekenhuizen in Japan. „Daar, en ook in andere Aziatische landen, denken ze een heel stuk verder vooruit dan hier in Nederland”, luidt zijn verklaring.
Want ondanks zijn brede scala aan coronaproducten loopt het in Nederland nog steeds niet storm. Maar Van Tienhoven denkt dat de partijen vanzelf wel naar hem toekomen. „Ik vind het leuk om dingen uit te vinden, maar niet om te verkopen. Ik steek daar dus ook geen moeite in. Tenslotte verkoopt een goed product uiteindelijk zichzelf, dus ik denk dat het ook met mijn uitvindingen vanzelf wel gaat lopen. Bij de andere producten die we hier maken gaat dat ook precies zo.”