Binnenland

Broekers: IND treft geen blaam in zaak Bahreinse asielzoeker

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) valt niets te verwijten in de zaak van de Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh, die na zijn uitzetting naar Bahrein tot levenslang werd veroordeeld. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP
24 November 2020 13:24Gewijzigd op 30 November 2020 11:26

VluchtelingenWerk Nederland is geschokt over de conclusie van de bewindsvrouw. „Als een politiek vluchteling wordt uitgezet en direct daarop voor de rest van zijn leven in de gevangenis belandt, dan klopt er iets niet aan de taakvatting van de staatssecretaris als ze blijft volhouden dat er niets is misgegaan.” Ali Mohammed al-Showaikh werd na zijn uitzetting naar Bahrein tot levenslang veroordeeld.

Volgens VluchtelingenWerk moet de bewindsvrouw ervoor zorgen dat vluchtelingen die echt gevaar lopen, bescherming kunnen krijgen. Gebrek aan „zelfreflectie” zorgt er volgens de groepering voor dat er geen lessen kunnen worden geleerd die van levensbelang kunnen zijn voor de beoordeling van andere (politiek) vluchtelingen.

De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeerde eerder dat de asielprocedure van Al-Showaikh correct was verlopen. Broekers verzette zich lange tijd tegen oproepen uit de Tweede Kamer om het rapport openbaar te maken, omdat dit nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor Al-Showaikh. De Nederlandse advocaat van Al-Showaikh maakte het rapport in oktober openbaar, waardoor Broekers het nu geoorloofd vindt meer inhoudelijk op de zaak in te gaan. Ze onderschrijft de conclusie van de IND, dat Al-Showaikh niet „aannemelijk had gemaakt” dat hij in zijn thuisland gevaar zou lopen.

„Zijn verklaringen waren naar het oordeel van de IND summier, tegenstrijdig en vragen over gestelde activiteiten kon hij niet onderbouwen. De IND heeft dan ook kunnen oordelen dat de vreemdeling niet in aanmerking kwam voor asielbescherming”, aldus de bewindsvrouw.

De broer van de Bahreinse man vertrok in 2014 naar Duitsland. Al-Showaikh verliet Bahrein zelf in 2017, en volgens Broekers hadden hij „noch zijn familieleden problemen ondervonden van de zijde van de Bahreinse autoriteiten”. Daarom vindt ze het niet aannemelijk dat de man gevaar liep vanwege zijn broer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer