Binnenland

Korthals voor volgen bolletjesslikkers

Minister Korthals (Justitie) wil het in uitzonderlijke situaties niet alleen toestaan dat politie en justitie bolletjesslikkers bewust laten lopen, maar ook dat smokkelaars de drugs afleveren op het afleveringsadres. Het risico bestaat dan dat de smokkelwaar ongecontroleerd op de markt komt. Korthals moet zelf toestemming geven voor deze praktijk.

ANP
27 March 2002 10:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Deze bijzondere opsporingsmethode mag alleen worden toegepast als er een zogeheten zwaarwegend opsporingsbelang is. En, zo benadrukt Korthals dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer, „ik sluit niet uit dat die omstandigheid zich voordoet” bij de aanpak van de drugssmokkel via de luchthaven Schiphol.

Korthals wil door bolletjesslikkers bewust te laten lopen de criminele netwerken achter de drugssmokkel ontmantelen. Politie en justitie kunnen de drugssmokkelaar immers volgen. Deze optie ligt uiterst gevoelig. Een opsporingsambtenaar moet drugs namelijk in beslag nemen als hij weet dat een verdachte die in zijn bagage meesmokkelt. Omdat dit niet gebeurt, bestaat het risico dat de drugs op de Nederlandse markt terechtkomen.

Alleen bij zeer hoge uitzondering mag van deze regels worden afgeweken. Het moet dan ook een allerlaatste redmiddel zijn, zo verzekert de VVD-bewindsman de Kamer. Bovendien moet er alles aan gedaan worden om „te vermijden dat smokkelwaar ongecontroleerd op de markt wordt aangeboden.”

Minder verstrekkend is de optie waarbij justitie de verdachte de spullen weliswaar laat afleveren, maar die op een later tijdstip alsnog in beslag neemt. Hiervoor is toestemming nodig van de officier van justitie. Korthals vindt deze mogelijkheid „zeer aangewezen” om de distributielijnen te verstoren waarlangs drugs via Schiphol Nederland binnenkomen.

Als politie en justitie niet zeker weten dat iemand drugs smokkelt, maar dit alleen vermoeden, ligt het volgens de regels minder lastig om die persoon te laten lopen. Korthals kondigde vorige week al aan dat hij met de gedachte speelde heel soms een bolletjesslikker te laten lopen om zo criminele drugsbendes op te kunnen rollen.

De Kamer reageerde daar toen weinig happig op. Na de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden-Van Traa en vervolgens de tijdelijke commissie-Kalsbeek is immers afgesproken dit niet meer te doen.

De fracties van VVD en CDA zijn wel te spreken over dit plan van Korthals. CDA’er Rietkerk vindt dat alles gedaan moet worden om de „grote vissen achter de smokkel” te pakken. Liberaal Niederer toonde zich al vorige week positief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer