Minister sust onrust over zorgpremies
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft woensdag geprobeerd de commotie over de sterk stijgende premies van particuliere ziektekostenverzekeringen te sussen. Volgens hem hoeven die volgend jaar niet met 10 procent of meer te stijgen, maar slechts met 4 tot 5 procent.
„We doen er alles aan om de kosten van de zorg te drukken. De medicijnprijzen gaan omlaag en de ziekenhuizen moeten efficiënter gaan werken”, aldus de minister. Omdat er steeds meer concurrentie komt tussen de zorgverzekeraars, meent Hoogervorst dat verzekeraars zich uit de markt prijzen als hun premies fors duurder worden.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kijkt daar heel anders tegenaan. De brancheorganisatie houdt rekening met een kostenstijging oplopend tot 13 procent. „Als wij de ramingen van de minister de afgelopen jaren gevolgd hadden, waren we nu failliet”, aldus algemeen directeur Bontje. Hij vermoedt dat Hoogervorst de kostenstijging om politieke redenen bewust laag inschat.
ZN rekent in 2005 op een kostenstijging van 5 procent door inflatie, vergrijzing en de introductie van nieuwe medische technieken. Daar komt dan nog een kostenstijging van 3 tot 8 procent bij door de invoering van een nieuw bekostigingssysteem in ziekenhuizen. Dat systeem pakt vooral nadelig uit voor particulier verzekerden.
Dat alles leidt tot een kostenstijging van 8 tot 13 procent. Hoeveel de premie van polissen daardoor omhooggaat, is onbekend. Dat verschilt per verzekeraar. Maar een gemiddelde kostenstijging van 10 procent lijkt Bontje een reële inschatting.
De minister meent dat de verzekeraars alleen maar „paniek zaaien.” Hij heeft zelf geen directe invloed op de hoogte van de premie.
Hoogervorst gaf woensdag op een bijeenkomst met de zorgverzekeraars aan tevreden te zijn over de dalende uitgaven voor geneesmiddelen. Afspraken tussen kabinet, verzekeraars, apothekers en fabrikanten leveren dit jaar een besparing van 600 miljoen op. „De supermarktoorlog verbleekt bij deze prijzenslag”, aldus de bewindsman.
Deze besparing kan ertoe leiden dat de premies volgend jaar niet zo hard hoeven te stijgen als de verzekeraars menen, denkt Hoogervorst.