Binnenland

Voorlopig geen ontsluitingsweg Lunteren

De langverwachte ontsluitingsweg die het drukke centrum van Lunteren gaat ontlasten, moet komend voorjaar worden aangelegd. Dat hoopt tenminste de gemeente Ede. Maar de grondaankoop voor het traject is nog lang niet rond. „Dit kan nog wel tot 2006 duren.”

Niek Stam
20 October 2004 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:46

De ontsluitingsweg rond Lunteren staat hoog op het verlanglijstje van de gemeente Ede. Al jaren zorgt verkeersdrukte voor verstopping van het dorpscentrum. Het traject van de nieuwe weg loopt van de Edeseweg westelijk om het dorp heen, tot aan de Postweg.

Vorige week gaf de gemeenteraad van Ede aan haast te willen maken met de aanleg. Grondeigenaren moeten voor 18 november overeenstemming hebben bereikt met de gemeente, anders wordt er onteigend. Maar de onderhandelingen zijn nog lang niet rond.

Met zo’n zes eigenaren is nog geen overeenkomst. Als ze niet meewerken, kan dit de aanleg van de weg ernstig vertragen. In sommige gevallen is de complexe situatie een oorzaak. Zoals het perceel van veeboer E. Lagerweij aan de Hulweg. De ontsluitingsweg loopt vlak achter zijn boerderij en snijdt hem en zijn koeien daarmee af van de landerijen.

Grondaankoper A. van Engelen van de gemeente Ede erkent dat het in het geval van Lagerweij moeilijk ligt. „Zijn dossier is complex. Een optie zou zijn om een tunneltje aan te leggen. Maar beter is nog om zijn hele boerderij te kopen, hem in de gelegenheid te stellen zijn boerderij te verplaatsen en vervangende grond te geven.”

Lagerweij is het met deze optie naar eigen zeggen roerend eens. Toch tekent hij geen overeenkomst. „Het klinkt mooi, maar het is de gemeente niet gelukt vervangende grond te vinden. En de bouwvergunning voor de boerderij ligt ook al tijden te wachten. Zolang ik die niet heb, ga ik geen overeenkomst aan.” Lagerweij is het soebatten met de gemeente beu. „Ik laat het op onteigening aankomen, want dit voorstel vind ik niets. Bovendien is het vertrouwen weg. De gemeente komt al jaren voor grondaankoop bij me langs: eerst voor de wijk Marskamp en nu voor de weg. Ze moeten eens zorgen dat de zaken voor elkaar komen.”

Van Engelen erkent dat het nog niet gelukt is vervangende grond te vinden voor Lagerweij. „Dat wil zeggen, een stuk dat hij wil aanvaarden. Voor geld is natuurlijk alles te koop, maar de gemeente kan ook niet alles betalen.”

Ook met de familie Adams aan de Klomperweg is de gemeente nog niet rond. Zij hebben een adviseur in de armen hebben genomen, die deelneemt aan de gesprekken met de gemeente. Adams verwacht er echter wel uit te komen, al is het tegen wil en dank. „Onteigenen levert ook niets op. Eigenlijk hebben we geen keus.”

Het grootste probleem heeft de gemeente met een zekere familie die Van Engelen niet bij name wil noemen. Zij weigert met de gemeente te onderhandelen, al weet Van Engelen niet waarom. „Er zit bij die mensen veel oud zeer ten opzichte ons, waarvan ik ook de herkomst niet weet.”

Al met al lijkt de aanleg in voorjaar 2005 bij lange na niet haalbaar. Grondaankoper Van Engelen twijfelt er zelf ook een beetje aan. „Het lukt alleen nog als iedereen overstag gaat.”

En de onteigeningsprocedure die over enkele weken start tegen de halsstarrige grondbezitters is ook zomaar niet afgerond. Van Engelen: „Als het tegenzit, zijn we zeker een jaar verder.” Boer Lagerweij ziet het daar wel van komen. „Ik had mijn gras alvast ingekuild achter in mijn land, maar daar had ik net zo goed een jaar mee kunnen wachten. Als de gemeente niet oppast kunnen ze pas in 2006 met de weg beginnen.”

Van Engelen vertrouwt echter op een goede afloop, ook als er onteigend wordt. „We blijven gewoon met de eigenaars in gesprek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer