Zorgkosten stegen vorig jaar met 2 miljard
Nederland spendeerde vorig jaar 97,5 miljard euro aan zorg, twee miljard meer dan in 2016. Dat komt voor het grootste deel doordat er meer mensen werken in de zorg, die ook wat meer zijn gaan verdienen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De zorguitgaven groeiden vorig jaar minder dan de economie in 2017, namelijk 2,1 tegen 4,3 procent van het bruto binnenlands product.
Het CBS keek naar geneeskundige zorg en langdurige zorg, jeugdzorg, kinderopvang en alle vormen van welzijnszorg zoals maatschappelijke dienstverlening en opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen.
De uitgaven aan aanbieders van kinderopvang stegen het meest, met maar liefst 7,2 procent tot 3,9 miljard euro. Dat is grotendeels te danken aan het stijgende aantal werkenden. De kosten voor maatschappelijke opvang daalden met 7,5 procent het meest, tot 1,8 miljard euro, vooral door lagere uitgaven voor de opvang van asielzoekers.
Per persoon gaven we afgelopen jaar via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen 5691 euro uit aan zorg. In 2016 was dat 86 euro minder. De uitgaven aan zorg worden voor ruim 80 procent gefinancierd uit verplichte verzekeringen en bijdragen van de overheid.