Buitenland

Linkse stem tegen abortus in Ierland

Peter Mullan was oudgediende bij Sinn Fein. Maar kort geleden verliet hij deze partij. Het feit dat Sinn Fein voor vrije abortus is, stoot hem af. Samen met andere oud-partijleden voerde hij voor het referendum van vrijdag een campagne tegen abortus.

John Spijkerman
25 May 2018 09:38Gewijzigd op 17 November 2020 04:02
Als je een abortus zou zien, zou je er wel tegen stemmen, zegt een poster in Dublin. Ierland houdt vrijdag een referendum over de vraag of de bescherming van ongeboren leven in de grondwet moet blijven.  beeld EPA, Aidan Crawley
Als je een abortus zou zien, zou je er wel tegen stemmen, zegt een poster in Dublin. Ierland houdt vrijdag een referendum over de vraag of de bescherming van ongeboren leven in de grondwet moet blijven.  beeld EPA, Aidan Crawley

Met zijn vrouw Eileen en hun vijf kinderen woont Peter in Redcastle, in het noorden van Ierland.

Zijn anti-abortusstandpunt is niet religieus gemotiveerd, vertelt Mullan (52). „Ik zie mijzelf als een socialist. Jammer genoeg staan de linkse partijen achter de Yes-campagne.”

Zijn standpunt is meer moreel ingegeven. „Ik geloof dat een mensenleven begint bij de eerste hartslag. Als een baby negen weken oud is, zit alles er al op en aan en hoeft het alleen nog verder te groeien. Ik heb video’s van een daadwerkelijke abortusingreep gezien en toen besefte ik: dit is verkeerd. Ik vind niet dat iemand een ander mens mag doden.”

Probleem is dat abortus „big business” is, zegt Mullan. „Klinieken verdienen er veel geld aan. Onze kranten worden gesteund door deze business. De media zijn de staart die kwispelt als de hond dat wil.”

Achttien jaar lang was Mullan lid van Sinn Fein; de radicale beweging van Ierse nationalisten die vindt dat Noord-Ierland bij Ierland hoort in plaats van bij Groot-Brittannië. Sinn Fein was ook verbonden aan de terreurbeweging IRA. Als echte Ierse partij volgde Sinn Fein ook lange tijd het prolifestandpunt van de Rooms-Katholieke Kerk. Tot enkele jaren geleden.

De meeste politieke partijen in Ierland zijn vóór het intrekken van het amendement in de grondwet dat het ongeboren leven beschermt. Toch is er binnen alle partijen vrijheid om daarover anders te denken. Behalve bij Sinn Fein. Enkele vertegenwoordigers van deze partij zijn geschorst omdat ze zich niet neerlegden bij de nieuwe opstelling jegens abortus.

Geweten

Ook Mullan werd geen gewetensvrijheid gegund. „Op partijdagen hebben we tot drie keer toe geprobeerd ruimte te krijgen voor onze gewetensbezwaren.”

Het was tevergeefs. In november 2017 bekrachtigde de partij het pro-abortusstandpunt en werden afvalligen bedreigd met schorsing of royement. Voor Mullan en anderen was dat het signaal om hun partijlidmaatschap te beëindigen. „Als ik de vrijheid had gehad om over dit punt van mening te verschillen, was ik nog steeds Sinn Fein-lid geweest. Ik ben opgegroeid in een cultuur waarin we de rechten van rooms-katholieken, protestanten en andersdenkenden waarborgen. We vochten voor gelijkheid en het recht op leven.”

Samen met enkele andere oud-partijleden heeft hij een nieuwe organisatie opgezet: ”Cherish All The Children Equally”. „De naam is een verwijzing naar een zinsnede uit onze Onafhankelijkheidsverklaring van 1916.”

Mullan voert met zijn organisatie campagne tegen verandering van de huidige regelgeving en dat hoeft hij niet alleen te doen. Het aantal leden van zijn beweging bedraagt zo’n 200 en de groei is er nog niet uit.

Sociale oorzaken

Volgens Mullan is de invoering van vrije abortus de simpelste oplossing. „Hoeveel geld zou het kosten om vrouwen op liefdevolle manier te helpen?” De keus voor abortus heeft vaak sociale oorzaken, weet Mullan. „Laten we het lot van de vrouw verbeteren, zorgen voor een fatsoenlijk loon en voor crèches, en: omdat er vorig jaar 3000 vrouwen naar Engeland gingen voor een abortus, hoeven wij onze wetten toch niet aan te passen? In de discussie hebben we het vaak over crisiszwangerschappen, waardoor abortus nodig is, maar de beste besluiten worden niet in crisissituaties genomen. Er zijn vrouwen die zelfmoord pleegden nadat ze een abortus hadden ondergaan.”

Down

Mullan maakt zich zorgen over het lot van kinderen met een afwijking of met het Downsyndroom als abortus straks mogelijk wordt. „Elk leven is waardevol. Wat zeggen we als samenleving tegen onze gehandicapte medeburgers? Dat we normale kinderen tot een bepaald aantal weken kunnen aborteren, maar iedereen met een afwijking tot aan de geboorte? Als je één leven minder waardevol maakt, maak je al het leven minder waardevol.”

Spannend

Mullan denkt dat het referendum spannend wordt. „Als ‘ja’ wint en het achtste amendement wordt herroepen, is het de eerste keer ooit dat de bevolking in een democratisch land voor abortus stemt. Maar er is nog nooit een vrouw overleden door het achtste amendement. Dat zou voor mij een rode lijn zijn. Als het leven van de vrouw echt gevaar loopt, is het nu al mogelijk een zwangerschap vroegtijdig te beëindigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer