Buk-raket die MH17 neerhaalde was van Russisch leger
Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat de Russische federatie achter het neerhalen van het vliegtuig zit. Dat blijkt donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten.
Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat de Russische federatie achter het neerhalen van het vliegtuig zit.
Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten.
Van de Buk-raket die het toestel uit de lucht schoot, is een soort vingerafdruk gemaakt, meldde Wilbert Paulissen, hoofd van de nationale recherche en betrokken bij het Joint Investigation Team. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van de 53e ”anti aircraft missile brigade” van het Russische leger in Koersk.
Belangrijke stap
„Het JIT is overtuigd dat de Buk-raket daar vandaan komt”, aldus Paulissen. Hij noemt dit een „belangrijke stap” in het onderzoek dat onverminderd doorgaat naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Paulissen zei erbij dat het onderzoekscollectief Bellingcat al eerder tot dezelfde conclusie was gekomen.
Het onderzoeksteam heeft „enkele tientallen” verdachte personen in beeld, zei hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke. Hij zei dat „iedere dag vooruitgang” wordt geboekt in het onderzoek. Westerbeke zei te begrijpen dat er vragen leven over het feit dat conclusies die donderdag werden gepresenteerd al veel eerder door Bellingcat naar buiten zijn gebracht.
„Wij proberen zo snel mogelijk informatie te verzamelen. Maar wij moeten in de rechtbank wel bewijs kunnen presenteren waarover geen enkele twijfel bestaat.” Westerbeke gaf aan dat er onvrede heerst bij het onderzoeksteam over de bereidheid van Rusland om mee te werken aan het speurwerk.
Russische makelij
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.
In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.
::