Binnenland

„CDA’ers missen sociaal gezicht”

CDA-raadsleden en -wethouders vinden dat het sociale gezicht van hun partijgenoten op landelijk niveau is verdwenen. „Het CDA in Den Haag laat zich inpakken door de VVD.”

Redactie politiek
18 October 2004 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:46

Tijdens een bijeenkomst van de CDA-bestuurdersvereniging Limburg in Roermond, zaterdag, nam niemand van de aanwezigen het op voor de manier waarop het kabinet en de CDA-fractie in de Tweede Kamer te werk gaan. De wethouders en raadsleden vinden dat de CDA-top meer oog moet hebben voor de zwakken in de samenleving. Ook moet de partijtop het waarom van het beleid beter uitleggen aan burgers.

Volgens een wethouder heeft het CDA het begrip gespreide verantwoordelijkheid ingeruild voor individuele verantwoordelijkheid. „Onze kracht lag in het spreiden van verantwoordelijkheid tussen overheid, maatschappelijk middenveld en individu. We kijken nu alleen naar het individu. We hebben een sociale infrastructuur nodig voor mensen die door alle manden zijn gevallen. Daar hoor ik niemand meer over.”

Volgens een raadslid uit Roermond staat het christelijk karakter van de partij onder druk. „Waarom moeten chronisch zieken die willen werken voor minder dan het minimumloon aan de slag? Ouderen kunnen hun aangepast vervoer niet meer betalen. Ze komen nu op krukken of met de rollator naar het ziekenhuis. Een christelijke partij mag dit niet laten gebeuren.”

De gemeentelijke CDA-bestuurders ervaren de onvrede van de burgers over het kabinetsbeleid tijdens ontmoetingen met burgers. „Vroeger hadden we 150 leden op een afdelingsvergadering, nu 10. Mensen keren zich van ons af. Ze zeggen dat ze nooit en te nimmer meer op ons zullen stemmen. Dat doet pijn”, aldus een raadslid uit Roermond.

Betere uitleg en communicatie van het beleid is nodig, zo betoogde een ander raadslid uit Roermond. „De gevolgen van de vergrijzing hier in Limburg zijn enorm. In 2035 hebben we in de regio Roermond 210.000 minder arbeidskrachten dan nu. Als mensen dat horen, begrijpen ze waarom maatregelen nodig zijn.”

Volgens een andere Limburgse bestuurder hebben burgers dat begrip wel. Naar zijn mening gaat de hervorming van de verzorgingsstaat veel te snel. „We kunnen niet in twee jaar oplossen wat in twintig jaar verkeerd is gegaan.”

Veel CDA-bestuurders wezen zaterdag voor de oorzaak van het verdwenen sociale gezicht van het CDA naar de VVD. Het kabinetsbeleid is te liberaal getint. „Wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.”

Volgens CDA-kamerlid Bruls, die een inleiding hield op de bijeenkomst, is het niet zo dat door een terugtredende overheid mensen op zichzelf zijn aangewezen. „Waarom betekent collectief per definitie hetzelfde als overheid? Dat staat niet in mijn Bijbel. Wie zegt dat Nederlanders elkaar niet meer willen helpen? Het gemeenschapsgevoel is er best nog wel. Zo is Nederland groot geworden.”

Sociaal beleid is volgens Bruls meer dan inkomensondersteuning door de overheid. „Is het sociaal dat mensen zich eenmaal per maand bij de gemeente moeten melden voor een uitkering? Ik vind van niet. Die persoon is dan nog uitgesloten. Mensen moeten aan de slag, deelnemen aan de samenleving. Sociaal is dat mensen voor elkaar en met elkaar dingen doen.”

Als voorbeeld noemde het kamerlid de Wet werk en bijstand. „Ik weet nog heel goed dat velen deze wet betitelden als asociaal. Nu vindt iedereen het heel gewoon dat we werk en bijstand koppelen. De overheid moet soms gewoon lef tonen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer