Starter op woningmarkt voor een dichte deur
Voor het eerst sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 is het aantal verkochte woningen afgelopen kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM.
Vooral het aanbod van goedkopere woningen droogt op. Starters staan daardoor praktisch voor een dichte deur, aldus de NVM.
Makelaars die bij de koepel zijn aangesloten, verkochten in het vierde kwartaal 6 procent minder huizen dan in dezelfde periode in 2016. Bij woningen in de prijsklasse tot 150.000 euro was de teruggang 30 procent. In de prijsklasse daarboven tot 2 ton werden 13 pro- cent minder huizen verkocht.
De krimp hing al langer in de lucht. De NVM waarschuwt al geruime tijd dat het aanbod op de woningmarkt steeds slechter aansluit bij de vraag. Starterswoningen, met name appartementen in de Randstad, zijn steeds moeilijker te vinden. Behalve het geringere aanbod speelden aangescherpte financieringsregels een rol bij de daling van de woningverkopen.
Duurdere woningen van 400.000 tot 750.000 euro werden wel vaker verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De NVM meldt in deze klasse een toename van 13 procent. Over heel 2017 verkochten NVM-makelaars ruim 166.000 bestaande koopwoningen, ruim 1000 meer dan een jaar eerder. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het om 234.000 verkochte huizen, stelt de NVM.
De krapte op de woningmarkt zorgde ook voor hogere prijzen en kortere verkooptijden. Een gemiddelde koopwoning werd in het vierde kwartaal 9 procent duurder en wisselde na 52 dagen op een recordniveau van 269.000 euro van eigenaar. Eind 2016 hadden verkochte woningen gemiddeld nog 76 dagen te koop gestaan.
Bijna 28 procent van de woningen die het afgelopen kwartaal van eigenaar wisselden, bracht meer op dan de vraagprijs en nog eens 17 procent werd precies voor de gevraagde prijs verkocht. De gemiddelde vraagprijs steeg in een jaar tijd met 10 procent naar 353.000 euro.
De prijzen in de regio’s Den Haag en Almere stegen met respectievelijk 20 en 18 procent het hardst. In Amsterdam stijgen de prijzen met 14 procent minder hard dan voorheen. Dat lijkt te maken te hebben met de al hoge prijzen in de stad. In enkele regio’s ten oosten van Zwolle stegen de prijzen niet.
Consumenten die een huis willen kopen, hebben gemiddeld nog keuze uit vier woningen. Een jaar geleden waren dat er nog zes. „Door het tekort aan aanbod en het hoge aantal transacties wordt het steeds moeilijker een geschikte woning te vinden”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma.