Commissie: meer actieve aanpak misbruik in sport nodig
Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komen vaak voor. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister De Vries die hier onderzoek naar deed. De commissie wil met 42 aanbevelingen een einde maken aan het misbruik in de sportwereld.
Een op de acht sportende kinderen heeft te maken met seksuele intimidatie en misbruik, zo blijkt uit het dinsdag gepresenteerde rapport van de commissie. De gevallen variëren van het ongewenst ontvangen van seksueel getinte foto’s in een sms tot ernstige zaken als verkrachting. Opvallend is dat veel (40 procent) plegers teamgenoten zijn. Vaak wordt er vanuit gegaan dat personen vanuit een machtsrelatie, bijvoorbeeld trainers, misbruik plegen.
Meldplicht
Volgens de commissie is een veel actievere aanpak van seksuele intimidatie en misbruik noodzakelijk. De belangrijkste aanbeveling die het rapport doet is een meldplicht voor mensen in de sportwereld. Verenigingen moeten verplicht worden iets te doen met signalen, ze mogen niet meer de andere kant opkijken.
De moeilijkheid bij seksueel misbruik is vaak dat slachtoffers niet zelf naar buiten durven te treden met hun verhaal, omdat ze zich schamen. Er is een groot risico dat niemand het meldt. Maar de meldplicht kan hier volgens het rapport bij helpen, omdat het duidelijkheid schept over hoe de melding moet plaatsvinden. Weten waar je terecht kunt met welke problemen is belangrijk voor slachtoffers, die op dit moment soms van het kastje naar de muur worden gestuurd. Nieuwe leden moeten veel sneller het telefoonnummer kunnen vinden van de vertrouwenspersoon.
Drempel verlagen
De commissie hoopt dat de maatregelen voor sporters de drempel verlagen om te praten over wat hen is overkomen. Hoe hoog die drempel is hebben ze zelf ervaren: slechts 103 sporters durfden aan te kloppen bij het team van De Vries. De oud-minister noemt dat een „ongehoord laag aantal.”
Naast de meldplicht pleit de commissie ervoor om het budget voor het Instituut Sportrechtspraak te vergroten. Ook moeten de ministeries die zich bezighouden met het bestrijden van seksuele intimidatie en misbruik veel beter gaan samenwerken.
„We hebben te maken met een zeergroot probleem waar met de grootste urgentie aan moet worden gewerkt,” zei De Vries dinsdag bij de presentatie van het rapport. „Dit probleem lost zich niet vanzelf op.”