Segers: Laten christenen meer voor Pechtold bidden
Zaterdag legt politiek leider Gert-Jan Segers tegenover leden van de ChristenUnie verantwoording af over de kabinetsformatie. Dat gebeurt op een partijcongres in Nijkerk. De medische ethiek is vanouds een aangelegen punt voor de achterban van de ChristenUnie.
Wat zegt u tegen partijgenoten die vinden dat uw partij sowieso niet in zee had moeten gaan met D66?
„Ik heb van de Duitse theoloog Bonhoeffer geleerd dat niets doen soms slechter is dan iets doen. In een gevallen wereld laad je met niets doen ook een grote verantwoordelijkheid op je. Dan aanvaard je dat het nog slechter wordt dan het nu is. Ik geloof dat het onze roeping is om wel die stap naar voren te zetten en te doen wat je kunt doen. Iets doen is niet alles doen. De mogelijkheden zijn beperkt.”
Lijkt dat niet veel op de wijze waarop het CDA naar compromissen kijkt?
„Ik heb van een van mijn voorgangers, de GPV’er Schutte geleerd dat compromissen heilzaam kunnen zijn, als het maar stappen in de goede richting zijn. Mijn partijgenoten snappen dat.”
D66-voorman Pechtold behandelde u dit voorjaar niet zo netjes. Is dat vergeven en vergeten?
„Ik ben het niet vergeten. Voor zover er iets vergeven moest worden, is dat gedaan. Ik zei toen: „Er moet een wonder gebeuren willen D66 en ChristenUnie weer met elkaar aan tafel komen.” Hoe dat ook zij, het is zover gekomen. Over en weer bestond er argwaan. Dat is begrijpelijk, want de standpunten en uitgangspunten van de partijen liggen op sommige punten ver uit elkaar. Maar dan geldt voor mij onverminderd het Bijbelwoord om zoveel mogelijk vrede te houden met alle mensen.
Kijk, je mag politiek van elkaar verschillen en het debat op het scherp van de snede voeren, maar dat mag nooit tot persoonlijke aanvallen leiden. Het raakte me wel toen D66-voorman Pechtold in een interview zei dat hij veel mails krijgt van christenen met de meest stuitende verwensingen. We moeten onze naasten liefhebben. Dat geldt ook voor politieke tegenstanders. Ook onder reformatorische christenen wordt soms laatdunkend gesproken over Pechtold. Ik zou die mensen willen vragen: bidden jullie weleens voor hem? Als je voor mensen bidt, praat je anders over hen.”
Waarmee gaat u zaterdag de congresleden overtuigen die vinden dat u op het punt van de medische ethiek te weinig hebt bereikt?
„Op elk terrein kan ik zegeningen aanwijzen. De NIP-test wordt niet breder aangeboden, er komt informatie beschikbaar over het leven met het syndroom van Down en we hebben een budget om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Heel bijzonder is dat er rust komt op het beladen onderwerp voltooid leven en dat het regeerakkoord het manifest ”Waardig ouder worden” omarmt om te voorkómen dat mensen hun leven als voltooid gaan zien.
Wat verder bij mensen vandaan staat, maar wel gevoelig ligt, is de embryokweek en kiembaanmodificatie, waar echt veranderingen in het DNA van embryo’s worden aangebracht. Daar maken we een pas op de plaats en starten we een ethische bezinning.”
Uiteindelijk vinden er elk jaar 30.000 abortussen plaats in ons land. Dat is toch hemeltergend?
„Ook de vorige minister van VWS, Schippers, heeft gezegd dat dat te veel is. Ik hoop dat we in de komende jaren dit aantal naar beneden kunnen brengen en dat het vroeg of laat komt tot een evaluatie van de Abortuswet. Daarover zijn geen afspraken gemaakt in het regeerakkoord, maar ik ben daar wel een voorstander van. Zo kunnen we erachter komen waarom moeders zwangerschappen laten afbreken. En misschien kunnen we helpen om de achterliggende oorzaken te bestrijden. We evalueren elke wet. Dat zou ook goed zijn bij de Abortuswet.”
U zegt: Ik tel mijn zegeningen. Maar ondertussen mag D66-Kamerlid Dijkstra doorgaan met haar initiatief voor voltooid leven. Kon u dat niet blokkeren?
„Zij wacht tot het kabinet onderzoek heeft gedaan naar de omvang en motivatie van de groep mensen die hun leven voltooid achten. Ook gaan we ouderen perspectief bieden met het manifest ”Waardig ouder worden”.”
Hebt u somsal een toezegging op zak dat de wet geen Kamermeerderheid haalt?
„Politiek is het nog niet uitgekristalliseerd. Het zou kunnen zijn dat er een meerderheid tegen is. Ik wil eerst het maatschappelijke debat erover voeren. En daarin kan de ChristenUnie zeggen wat ze moet zeggen. We zullen geen blad voor de mond nemen. Dit is volgens ons echt een heilloze weg. Ook in de samenleving groeit de weerstand. Ik ben op dit punt hoopvoller dan een jaar geleden. Wat ik de laatste maanden zie, is dat mensen die om het bed van een patiënt staan, huisartsen, verpleegkundigen, psychiaters, allemaal oproepen doen om geen stappen te zetten richting nieuwe wetgeving.”
Loopt u op 9 december ook weer mee met de Mars voor het leven?
„Dat is wel het plan. Maar het blijft niet bij deelname aan deze mars. In de Week van het Leven gaan we met de VBOK een symposium organiseren over onbedoelde zwangerschappen binnen kerken.
Het is zo belangrijk dat er een week voor het leven is, dat er hospices zijn en dat er organisaties bestaan als de VBOK. We kunnen ons hier in Den Haag alleen sterk maken voor het leven als er in de samenleving opvang en zorg is voor kwetsbare groepen; als christenen een stap naar voren zetten en zelf advocaat van het leven zijn.”