Urkers willen families van vermisten zekerheid geven
Ze speuren in bossen en op de hei naar vermiste Nederlanders. Pro Deo. Tien Urkers, verenigd in de vorig jaar opgerichte stichting Coördinatie Platform Vermissing (CPV), willen families zekerheid bieden over het lot van hun geliefden.
Nabij Hilversum zochten diverse mannen uit het vissersdorp zondag nog naar Edwin Takens. De 50-jarige man uit Soest is al dagenlang vermist.
Aanleiding voor de oprichting van de stichting CPV was een zoekactie naar de Urker Jan Baarssen (17) in april 2016. Op een zondagmiddag speurden honderden dorpelingen in het Urkerbos naar de jongen. Hij werd een dag later gevonden in de Urkervaart.
Tijdens die zoekactie kwamen Urkers met verschillende expertises elkaar tegen. „De één is goed in het opstellen van een draaiboek, de ander weet hoe je een groot gebied effectief kunt doorzoeken. De mannen besloten de handen ineen te slaan. We geloven dat God dit zo heeft geleid”, zegt Wolter Huiskes (41), zegsman van de stichting CPV.
De afgelopen maanden assisteerden de Urkers de politie in een vijftal vermissingszaken. Zo waren ze actief bij het zoeken naar de 14-jarige Savannah Dekker in Bunschoten en naar de 25-jarige Anne Faber uit Zeist. Die twee kwamen om door een misdrijf. Ook speurden de Urkers onlangs naar Staphorster Bertus van der Hoek (69). Zijn lichaam werd gevonden in de Hoogeveense Vaart.
De mannen willen gestructureerd werken, zegt Huiskes. „We springen niet zomaar met een club mensen een bos in. De avond voor de zoektocht bereiden we ons voor met plattegronden. Zo proberen we na te gaan waar het bos moeilijk te doordringen is.”
Overzichtelijk
De Urker mannen hebben een coördinerende taak en sturen vrijwilligers aan. Het liefst in groepen van zo’n tien mensen. „Dan blijft een zoekactie overzichtelijk.” Zo nodig begeleiden de mannen speurders die in bezit zijn van een drone. Waarbij maatwerk geboden is. „Het heeft geen zin om een drone boven een bos te laten vliegen, want het apparaat kan dan niet registreren wat op de grond te zien is.”
Alle leden van de stichting CPV, zegt Huiskes, volgden een cursus waarbij ze leerden professioneel om te gaan met de zogeheten plaats delict. „Als iemand de jas van een vermiste vindt, moet de speurder zo’n jas níét aanraken. Om geen sporen uit te wissen. Van belang is dat de zoeker foto’s maakt van de jas en de vindlocatie en die afbeeldingen aan de politie geeft.” Sinds enkele maanden werkt CPV samen met reddingshondenclub Dutch RescueDogs.
Behalve de stichting CPV kent Urk de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen. Die club is gespecialiseerd in het vinden van lichamen in het water. Vanwaar die Urker inspanningen voor vermisten? „Veel Urkers weten wat het is om een geliefde te verliezen terwijl diens lichaam spoorloos blijft. Bijvoorbeeld als iemand overboord slaat. Vandaar dat veel Urkers de drang hebben mensen te helpen van wie een naaste zoek is.”
Zoektocht in Baarn zonder resultaat
De zoektocht in en rond een vijver in het Baarnse Bos naar chef-kok Edwin Takens, die sinds vorige week dinsdag wordt vermist, heeft gisteren niets opgeleverd. De zoektocht is afgerond en de politie gaat niet verder zoeken op die plek, liet een woordvoerster van de politie weten.
Zondag sloegen speurhonden aan op die plek, tijdens een zoekactie door tientallen vrijwilligers. Eerder werd de auto van de vijftigjarige man er aangetroffen. Al dagen wordt er in de bosrijke omgeving van Baarn en Soest naar de man gezocht, onder meer rond Paleis Soestdijk en bij het vliegveld van Hilversum. Behalve de auto is er nog geen spoor van hem gevonden.