CPB ziet weinig toekomst in marinescheepsbouw
De toekomst van de Nederlandse marinescheepsbouw staat er weinig rooskleurig voor, constateert het Centraal Planbureau vrijdag in een publicatie. Overleven kan alleen als de overheid bereid is voortdurend geld bij te passen.
Het plaatsen van een order van vier korvetten voor de Koninklijke Marine, raadt het CPB echter af. Uitstel van een dergelijk besluit tot 2015 is economisch gunstiger. Het planbureau reageert met het onderzoek op een verzoek van de Tweede Kamer na te gaan of voor de toekomst van de marine het niet beter is twee fregatten af te stoten en tussen 2006 en 2015 vier nieuwe fregatten te laten bouwen.
Het planbureau stelt vast dat een dergelijk besluit een voorfinanciering vergt van ten minste 150 miljoen euro, een bedrag dat de flexibiliteit voor de rijskbegroting bij de verdeling van de uitgaven beperkt. Bovendien betekent een koopgarantie aan de Nederlandse scheepsbouw dat de regering haar onderhandelingspositie om eventueel in het buitenland een aantrekkelijkere prijs te bedingen uit handen geeft.
Het voordeel van een aankoopbeslissing is meer uitstel van excecutie, valt uit het CPB–rapport af te leiden. Wachten met de aankoop van vier korvetten leidt waarschijnlijk tot een verlies van 1500 banen bij de marine, de industrie en bij TNO. Kopen betekent slechts een eenmalig voordeel van continuering van het Nederlandse marinebouwcluster, verwacht het planbureau.
De Nederlandse markt is te klein voor het cluster en export is buitengewoon moeilijk wegens de bescherming van de eigen marinescheepsbouw in de andere NAVO–landen. Bovendien heeft het cluster ook geregeld te maken met de relatief strenge regels die Nederland stelt aan de export van defensiematerieel.
Hoe moeilijk de markt erbij ligt bewijst het feit dat Nederland de afgelopen twintig jaar geen nieuwe schepen met geavanceerde bewapening heeft kunnen exporteren. Defensie heeft alleen tweedehands fregatten kunnen verkopen aan landen als Griekenland en Chili.
Het advies van het CPB strookt overigens met het beleid van minister Kamp van Defensie. De bewindsman liet in zijn begrotingsvoorstellen voor 2005 weten voorlopig geen behoefte te hebben aan korvetten. Het afstoten van twee fregatten en de nieuwbouw van vier korvetten zadelt hem met een extra financieel probleem op in een tijd dat hij toch al diep moet snijden om de gevraagde bezuinigingen te kunnen doorvoeren. Bovendien zijn volgens hem de huidige fregatten uitstekend in staat ook het werk te doen van een korvet.