Stichting Ontmoeting koopt huizen voor verhuur aan dak- en thuislozen in Rotterdam
Rotterdam heeft een groot gebrek aan sociale huurwoningen. Dat signaleert stichting Ontmoeting, die dak- en thuislozen begeleidt. Met hulp van haar achterban wil de organisatie in samenwerking met een investeringsmaatschappij tien woningen kopen om deze aan evenzoveel cliënten te verhuren.
Negentig cliënten van Ontmoeting in Rotterdam wachten al maanden op woonruimte, zegt regiodirecteur zuidwest Martin van der Elst. De meesten zijn „marginaal gehuisvest” bij familie of vrienden, waar ze op de bank slapen. Enkelen overnachten in de open lucht.
Een deel van deze groep zou geholpen zijn met een plek in een sociale huurwoning, waarbij Ontmoeting woonbegeleiding biedt. Het aanbod in dit segment is echter beperkt. Anderen zouden baat hebben bij een plek in een Thuishaven van Ontmoeting, waar ze één tot twee jaar intensievere begeleiding krijgen. Door het tekort aan passende huurhuizen stagneert echter de uitstroom uit de Thuishavens, die circa 55 bewoners tellen, zegt Van der Elst.
Rotterdamwet
Lastig is voor Ontmoeting niet alleen het beperkte aanbod van sociale huurwoningen. Wie een betaalbare woning wil huren die onder de zogeheten Rotterdamwet valt, moet minimaal zes jaar onafgebroken in de regio Rotterdam wonen en/of inkomen uit werk hebben. „Veel van onze cliënten voldoen daar niet aan.”
Ontmoeting start daarom in Rotterdam-Zuid een proef waarbij tien mensen via een woon-zorgcontract bij haar een woning kunnen huren. Ze werkt daarvoor samen met investeringsmaatschappij FlexxInvestments, die de huizen koopt. „Twee derde van de financiering gaat via de bank, de rest –minimaal 300.000 euro– moet uit onze achterban komen”, licht Van der Elst toe.
Donateurs van Ontmoeting krijgen vrijdag via het magazine Post informatie over het project. Op 28 september volgt een informatieavond van Ontmoeting en FlexxInvestments in Rotterdam. Van der Elst heeft er vertrouwen in dat het benodigde geld er komt. „Ik denk dat mensen bereid zijn om op deze wijze in ons werk te investeren.”
Op de goede weg
De samenwerking met de christelijke hulporganisatie spreekt Ralph Segers van FlexxInvestments aan. „Ontmoeting helpt mensen die het moeilijk hebben, maar op de goede weg zijn. Dat willen we als bedrijf graag ondersteunen, zodat Ontmoeting met haar werk door kan gaan.”
Segers verwacht dat er voldoende particulieren zijn die minimaal 10.000 euro in het project willen investeren. Het risico van deze beleggers is beperkt, zegt Segers. „Een belangrijke zekerheid is de overeenkomst met Ontmoeting, die de huizen voor vijf jaar huurt. Als Ontmoeting er na die tijd een punt achter zou zetten, kan de investeerder ook stoppen.”
Op diverse risico’s, zoals een mogelijke waardedaling van de panden, gaat Segers tijdens de informatieavond graag met belangstellenden in gesprek, evenals over rendementen. „Het belangrijkste vind ik dat mensen hart hebben voor dit project en mee willen doen omdat er op deze manier iets goeds met hun geld gebeurt.”
Uitbreiding Thuishavens
Regiodirecteur Van der Elst van Ontmoeting verwacht dat de eerste twee appartementen in Rotterdam-Zuid uiterlijk in november beschikbaar zijn. Het gaat om woningen waarvoor de cliënt, conform het puntensysteem dat de woningcorporaties hanteren, zo’n 600 euro huur per maand betaalt. Hierbij kan hij huursubsidie krijgen.
Als de proef een succes is, wil Ontmoeting het concept ook in andere delen van Rotterdam toepassen. „En misschien ook elders, want het gaat niet alleen om een Rotterdams probleem, het speelt in heel het land.” Intussen is de organisatie bezig het aantal Thuishavens in Rotterdam uit te breiden van vijf naar zeven. Op die manier kan ze eveneens een groep dak- en thuislozen verder helpen.
Creatieve oplossing
Bij de selectie van huurders voor de tien woningen in Rotterdam-Zuid maakt Ontmoeting een inschatting of een cliënt in staat is zonder overlast voor zijn omgeving in een huis te verblijven. Mocht er onverhoopt toch blijvende hinder ontstaan, dan kan Ontmoeting een huurder in een uiterste geval via de rechter het huis uit zetten. „Maar uiteraard zullen we altijd proberen er met gesprekken en goede begeleiding uit te komen.”
Directeur Johan Gortworst van de landelijke Federatie Opvang spreekt desgevraagd van een „creatieve oplossing.” „Er is een enorme woningnood voor kwetsbare mensen. Zo’n 10.000 mensen wachten op een goedkope huurwoning om uit te kunnen stromen uit de opvang. Dit probleem wordt alleen maar groter als er de komende jaren onvoldoende wordt bijgebouwd.”
Gortworst kent voorbeelden van cliënten die op naam van een instelling een huis van een woningcorporatie huren. „Soms kunnen ze de huur van zo’n omklapwoning na verloop van tijd zelf overnemen.” Samenwerking tussen een instelling en een investeringsmaatschappij is voor hem nieuw. „Het is mooi dat Ontmoeting dit voor elkaar heeft gekregen. Alle beetjes helpen.”
De directeur van de Federatie Opvang benadrukt intussen dat de eerste verantwoordelijkheid voor het probleem bij gemeenten en woningcorporaties ligt. „Zij hebben de opdracht ervoor te zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar zijn voor mensen met lage inkomens.”
De Rotterdamse wethouder De Jonge (Zorg) zegt „positieve verwachtingen” te hebben van het plan van Ontmoeting. „Gelukkig zien we dat in Rotterdam de wachttijd voor een woning voor doorstromers vanuit de opvang of begeleid wonen al flink is teruggelopen. Maar particuliere initiatieven die eraan bijdragen dat mensen sneller kunnen doorstromen naar een eigen huis juich ik allen maar toe.”