Binnenland

Nog altijd nachtmerries na ongeval Oosterwolde

Ze heeft nog altijd nachtmerries. Het ongeval met de hoogwerker in het Gelderse Oosterwolde in 2015 blijft een toeschouwer achtervolgen, bleek donderdag bij de rechtbank in Zutphen. Daar werd 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de machinist van de verreiker.

Van onze verslaggever
10 February 2017 08:57Gewijzigd op 17 November 2020 00:41
Het ongeval met de hoogwerker in mei 2015 in Oosterwolde achtervolgt gedupeerden nog altijd.  beeld ANP, Remko de Waal
Het ongeval met de hoogwerker in mei 2015 in Oosterwolde achtervolgt gedupeerden nog altijd.  beeld ANP, Remko de Waal

Gebukt gaat nog menig betrokkene onder het ongeval tijdens een oldtimerfestival in het plattelandsdorp op zaterdag 2 mei 2015. Bij die calamiteit kwam een 48-jarige man uit Oosterwolde om het leven en raakten twaalf mensen gewond, onder wie acht kinderen. Bij monde van advocate mr. Mireille Veldman vertelden diverse slachtoffers donderdag hoe het ongeval hun leven kop zijn kop zette. De vrouw die nog met nachtmerries kampt, vertelde dat ze sinds het ongeval „totaal uit het veld geslagen en intens moe” is. Ze zag de hoogwerker kantelen.

Huilen

In de neerstortende bak aan het uiteinde van de verreiker stond ook haar man, die gewond raakte. „Ik trilde helemaal. Ik zag het bebloede, gezwollen gezicht van mijn man. Ik schrok en begon te huilen. Ik pakte hem vast. Hij leefde nog. De beelden van de vallende verreiker zal ik nooit kwijtraken. In mijn dromen tref ik iedereen dood aan en heb ik mijn man levenloos in mijn armen.”

Indringend was ook het verhaal van een moeder over haar destijds 10-jarige zoontje dat ernstig gewond raakte. Hij kon zich in de periode na het ongeval vanwege zijn letsel bijvoorbeeld moeilijk zelf aankleden. Het kind moet nu nog drie keer per week revalideren. Op school kreeg hij problemen. „Hij was vergeetachtig, erg emotioneel en had vaak woede-uitbarstingen. Op school werd hij gepest.”

Diverse slachtoffers maken verwijten naar de machinist van de hoogwerker. Zo liet een gewonde man, die net als zijn 6-jarige tweeling in de bak van de verreiker stond, weten: „Ik voel woede naar de bestuurder van de hoogwerker. Wat voor een onverantwoord persoon is dat?” Dat de machinist hem twee weken na het ongeval belde, schoot de gewonde man in het verkeerde keelgat. „Hoezo belangstellend? Ik voel geen greintje sympathie meer voor deze meneer. Hij probeerde zijn straatje schoon te vegen en zich voor te doen als een oprecht persoon.”

Officier van justitie mr. M. Rasing eiste 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen de machinist. De aanklager betoogde dat de verdachte diverse veiligheidsvoorschriften overtrad. Zo liet hij dertien mensen in de bak plaatsnemen, terwijl maar drie personen zijn toegestaan. Ook stond de machine in de zogeheten overbruggingsstand. Dat is een soort noodtoestand, waarbij het gevaar bestaat dat de hoogwerker kantelt. Verder waren –door anderen eerder al– alarmeringsmechanismen in de machine onklaar gemaakt.

De in Oosterwolde woonachtige bestuurder, die stelde dat „overal” in de hoogwerkersbranche wordt gesjoemeld met veiligheidsvoorschriften, zei dat het ongeval hem dagelijks bezighoudt. „Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Ik liep met de gedachte er een eind aan te maken, maar dat mag niet.”

Handigheid

Uit gedragskundig onderzoek blijkt dat de verdachte niet goed kan lezen en schrijven. Hij wordt door zijn omgeving geroemd om zijn handigheid in het omgaan met machines en om zijn vrijwilligerswerk. Mr. J. W. Soeteman, advocaat van de machinist, betoogde dat mogelijk een storing aan de hoogwerker mede leidde tot het ongeval. Ook zei Soeteman dat de machinist vanwege zijn beperkte leesvaardigheid geen veiligheidsdocumenten kon doorgronden.

Uitspraak 23 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer