Op het bordes van het Capitool klonken goede woorden
„Mr. President, zodra u het podium betrad, begon het regenen. In de Bijbel is regen een symbool van Gods zegen. Die wens ik u toe. Daar bid ik om.” Zo begon Franklin Graham het slotwoord bij de inauguratie. De zoon van de wereldberoemde evangelist Billy was de laatste van de zes geestelijken die in Washington een bijdrage leverden aan de plechtigheden.
Orthodoxe christenen in Amerika hadden vooraf nogal wat kritiek op de keus van Trump. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat op het bordes van het Capitool vrijdag goede woorden klonken. Nee, niet de rede van Trump. Dat was het woord van een mens, maar gedeelten uit de Bergrede en uit de brief van Paulus aan Timotheüs – de vermaning om te bidden voor koningen en allen die in hoogheid zijn gezeten. Miljoenen in Washington, in de VS en ver daarbuiten hoorden de machtige Bijbel woorden.
Ook het gebed van Paula White, inderdaad het was vrijdag voor het eerst dat een vrouwelijke predikant een bijdrage leverde, was een bede om wijsheid, kracht en zegen.
Zeker, de groep van zes geestelijken was een bont gezelschap. De eerste die sprak was de rooms-katholieke kardinaal Timotyhe Dolan uit New York. Hij las een deel uit het apocriefe Boek van de Wijsheid. Veertig jaar geleden, bij het aantreden van Jimmy Carter, was er voor het laatst een rooms-katholiek bij een inauguratie betrokken.
Even bijzonder was de bijdrage van rabbijn Marvin Hier, de eerste joodse geestelijke sinds de beëdiging van Reagan in 1985. De aanwezigheid van Hier zou een hommage van Trump zijn aan zijn oudste dochter, Ivanka, die zich bekeerde tot het orthodoxe jodendom.
Gelet op Trumps uitspraken over Mexicaanse immigranten was ook de bijdrage van ds. Samuel Rodriguez opvallend. Hij is voorzitter van de National Hispanic Christian Leadership Conference.
Niet iedereen begreep ook dat Franklin Graham meedeed. Deze evangelicale voorganger heeft zich de achterliggende tijd meer dan eens kritisch uitgelaten over de kandidatuur van Trump.
De kritiek van orthodoxe christenen richtte zich vooral op de aanwezigheid van Wayne T. Jackson uit Detroit en van Paula White, min of meer de persoonlijke pastor van Trump. Beiden prediken het welvaartsevangelie. Voor hen is het geloof een garantie voor zakelijk succes en een volle portemonnee. Hun aanwezigheid is voor de gereformeerde theoloog Michael Horton reden Trump te verwijten ketterijen te promoten.
Of de president zich hier iets van aantrekt, valt te betwijfelen. Godsdienst, geloof en gebed zijn volgens hem vooral van belang voor zover ze mensen inspireren. Wat de inhoud van het geloof is, interesseert hem minder.
Over hetgeen hij zelf gelooft, laat Donald Trump zich niet uit. Wel koos hij er voor om bij de eed aflegging zijn linkerhand op twee Bijbels te leggen. Maar hij liet na, wat de meeste van zijn voorgangers wel deden: de Bijbel openen bij een tekst. Zijn vicepresident Mike Pence maakte wel een keus: 2 Kronieken 7:14 – het antwoord dat God gaf nadat Salomo Hem om wijsheid had gebeden.