Binnenland

Rodehond breekt uit in regio Rijssen

Bij vijf tot tien kinderen in de regio Noordwest-Twente is door de GGD rodehond vastgesteld. Het gaat om kinderen die niet gevaccineerd zijn. Volgens de GGD zijn meerdere kinderen ziek, maar geeft dat geen reden tot ongerustheid, omdat het vaccinatiebeleid in Nederland voldoende bescherming biedt.

Regioredactie
14 October 2004 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

Wel adviseert de GGD zwangeren die niet zijn gevaccineerd en contact hebben gehad met „een kind met vlekjes” van de Jacobus Fruytierschool in Rijssen hun huisarts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor niet-gevaccineerde zwangeren die contact hebben met kinderen van de reformatorische basisschool In den Climtuin, eveneens in Rijssen.

„Bij nog ongeboren kinderen kan de ziekte leiden tot ernstige afwijkingen aan bijvoorbeeld hart, ogen en oren. Deze afwijkingen zijn ernstiger naarmate de ziekte vroeger in de zwangerschap optreedt”, aldus de GGD in een persbericht.

De GGD regio Twente heeft huisartsen in de betrokken regio op de hoogte gesteld. Daarnaast is via de scholen informatie verstrekt aan ouders.

„De ziekte is geconstateerd in een groot gezin dat in bijna elke klas een kind heeft”, zegt directeur H. Haase van In den Climtuin. „Maar dat wil niet zeggen dat er nu halve klaslokalen leeg zijn.” Het aantal besmettingsgevallen schommelt volgens Haase op dit moment tussen de vijf en de tien.

„Kinderen zijn er soms amper ziek van. De meesten blijven hooguit één dagje thuis. De volgende dag zitten ze dan weer in de schoolbanken met de vlekjes nog op hun gezicht. Overigens is ziekteverzuim wegens griep in deze tijd van het jaar erg gebruikelijk. Komt er nu een ziekmelding, dan vragen we: Is het griep of rodehond?”

Haase deelt de opvatting van de GGD dat de ziekte geen reden geeft tot ongerustheid. „Wel is het zaak alert te reageren en de GGD te informeren over de ziekte. Zij stellen dan voorlichtingsmateriaal beschikbaar. Elk kind heeft van ons dan ook een flyer meegekregen. Daarin worden met name zwangere vrouwen gewezen op de risico’s.”

Over de houding van de GGD is de schooldirecteur tevreden. „Ze informeerden wel onmiddellijk naar de vaccinatiegraad hier op school, maar dat is logisch. Formeel registreren we dat niet, maar ik schat dat zo’n 70 procent van de leerlingen is ingeënt. Voor de GGD was dat een geruststelling.”

In Nederland worden meisjes sinds 1974 ingeënt tegen rodehond. Na 1987 zijn ook jongens gevaccineerd. De ziekte komt sindsdien nog maar zelden voor. Daarvoor waren er in Nederland per jaar enkele duizenden ziektegevallen.

Rijssen is niet de enige plaats waar een besmettelijke ziekte heerst. In Den Haag zijn ongeveer dertig studenten van de Hotelschool besmet met de bof, zo maakte de gemeente Den Haag begin deze week bekend. Ook de bof komt door inenting tegenwoordig vrijwel niet meer voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer