AD: Diakonessenhuis in Utrecht beste van Nederland
Het Diakonessenhuis in Utrecht is volgens het Algemeen Dagblad het beste ziekenhuis in Nederland. De andere Utrechtse ziekenhuizen zijn niet terug te vinden in de eerste zestig plaatsen van de Ziekenhuis Top 100, die het dagblad woensdag voor het eerst heeft gepubliceerd. Talma Sionsberg in Dokkum eindigde onderaan de ranglijst.
Daaruit blijkt volgens het AD verder dat ziekenhuizen in Amsterdam veel beter scoren dan die in Rotterdam en Den Haag. De hoofdstad bezet drie plaatsen in de toptien: het BovenIJ ziekenhuis staat op twee, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis op vijf en het Academisch Medisch Centrum op zes. De hoogste plaatsen voor Rotterdam zijn 15 (Erasmus Medisch Centrum) en 17 (Ikazia ziekenhuis). Den Haag komt niet bij de eerste dertig voor.
Voor de samenstelling van de ranglijst vergeleek de krant 26 criteria die zijn opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brancheorganisaties van alle ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. Het gaat bijvoorbeeld om doorligwonden, registratie van fouten en wondinfecties, het doen van pijnmetingen, heropnames na een hartoperatie en de snelheid waarmee een heupfractuur wordt geopereerd.
De ziekenhuizen hebben de gegevens zelf openbaar gemaakt. Het AD heeft tien ziekenhuizen op een zwarte lijst gezet, omdat die geen gegevens hadden geleverd.
Het onderzoek van het AD wijkt af van het jaarlijkse Elsevier–onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat weekblad peilt via enquêtes de mening van ziekenhuisbestuurders, specialisten, huisartsen, hoofdverpleegkundigen en hoofden operatiekamers en intensieve zorg over ziekenhuizen die zij uit eigen ervaring of via patiënten kennen.
Drie ziekenhuizen maken ernstig bezwaar tegen hun lage plaats op de ranglijst. Het Nederlands Kanker Instituut/A. van Leeuwenhoek in Amsterdam is onaangenaam getroffen. Gegevens zijn fout geïnterpreteerd en het ziekenhuis zegt niet te kunnen voldoen aan de gebruikte criteria omdat het is gespecialiseerd in kanker en dus geen antwoord kan geven op vragen over andere aandoeningen. Ontbrekende informatie betekent een lagere plaats.
Gebrek aan informatie nekt ook Talma Sionsberg, dat als slechtste ziekenhuis te boek staat. De gegevens waren nog niet klaar, zegt de Friese instelling. Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, op de 73–ste plaats, zegt ook dat het AD zijn gegevens niet heeft geraadpleegd of onjuist heeft geïnterpreteerd.