Binnenland

Al duizenden deelnemers aan corona-onderzoek met tbc-middel

Duizenden kwetsbare ouderen hebben zich sinds september laten vaccineren met het tuberculosevaccin BCG in de strijd tegen Covid-19. De 4000 ouderen doen mee met een grootschalig onderzoek dat in twintig deelnemende Nederlandse ziekenhuizen loopt. Coronaminister Hugo de Jonge bezocht donderdagochtend het UMC Utrecht om zich te laten bijpraten door de hoofdonderzoekers.

ANP
12 November 2020 13:38Gewijzigd op 16 November 2020 20:57

De minister ziet de studie als een van de kansrijke projecten in de strijd tegen corona. Een deelnemer liet hem weten niet te hebben getwijfeld om mee te werken aan het onderzoek. „Als ik zo mijn steentje kan bijdragen? En het kost mij sowieso relatief weinig moeite”, motiveerde de patiënt zijn overwegingen.

De onderzoekers verwachten voor het einde van het jaar alle data bij elkaar te kunnen brengen om conclusies te kunnen trekken. Zij hopen in de komende periode nog zeker duizend tot drieduizend deelnemers te mogen vaccineren.

De helft van de proefpersonen krijgt het tbc-vaccin toegediend via een injectie, de controlegroep ontvangt een placebo. Een vaccinatie is voldoende. Alle deelnemers zijn al onder behandeling van een medisch specialist en hebben nog geen corona gehad.

De komende maanden monitoren zij hun gezondheid. Krijgen de proefpersonen corona, luchtweginfecties of wel of geen andere klachten dan geven ze dit door. Bij 67 besmettingen met Covid-19 of bij negentig luchtweginfecties kunnen de onderzoekers gevalideerde conclusies trekken over de werking van het tbc-middel.

Zij onderzoeken of ouderen na toediening beter beschermd zijn tegen infecties. Bovendien zou het middel ervoor kunnen zorgen dat een vaccinatie tegen corona beter gaat werken. Het vaccin dat al veel langer bestaat, geeft het afweersysteem namelijk een oppepper.

In de medische wereld lopen er momenteel twintig studies naar de werking van BCG en corona. Het Nederlandse onderzoek is het grootst en meest vergevorderd. „Sinds het begin van het jaar zijn er behoorlijk wat nieuwe aanwijzingen die aangeven dat het middel zou kunnen helpen. De signalen wijzen allemaal in de goede richting”, aldus hoofdonderzoeker Marc Bonten van het UMC Utrecht.

De Gezondheidsraad zet vraagtekens bij het middel en is bang dat BCG het immuunsysteem op hol kan brengen. Bonten twijfelt niet aan de veiligheid. „Miljoenen mensen hebben het al toegediend gekregen. Zelfs kinderen.” Als er signalen binnenkomen die erop wijzen dat er toch iets mis is, wordt de studie onmiddellijk stilgelegd.

Wereldwijd wordt er naar het Nederlandse onderzoek gekeken. „Het is fantastisch om als Nederland zo voorop te lopen om de pandemie onder controle te krijgen. Deze studie biedt ons via een alternatieve behandeling een uitweg uit deze crisis”, aldus De Jonge die de resultaten nauwgezet volgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer