Chattende jeugd heeft hechtere vriendschappen
Jongeren die op internet veel met leeftijdgenoten communiceren hebben hechtere relaties met hun vrienden dan de jeugd die dat niet doet. Dat is volgens hoogleraar P. Valkenburg van de Universiteit van Amsterdam het opvallende resultaat uit een woensdag gepresenteerd onderzoek dat ze uitvoerde onder 816 middelbare scholieren.
Van de jongeren tussen 10 en 17 jaar gebruikt 84 procent het internet voor communicatiedoeleinden. Als ze online zijn, chatten ze gemiddeld ongeveer een uur. Dat doen ze bijna altijd met leeftijdsgenoten die ze al kennen. Vriendschappen worden vooral hechter als jongeren chat kunnen gebruiken om over persoonlijke dingen te praten zoals verliefdheid, geheimen, seksualiteit en hun zorgen. 4 Procent van de scholieren communiceert regelmatig met vreemden.
„Vroeger, toen jongeren nog minder online waren en er nog weinig bekende chatprogramma’s bestonden, was het waarschijnlijker dat jongeren met vreemden communiceerden. Hun vrienden waren simpelweg nog niet online", verklaart Valkenburg.
In de jaren negentig ontdekten onderzoekers nog vooral negatieve effecten op de sociale betrokkenheid als gevolg van het chatten. Tijd online ging ten koste van rechtstreekse contacten met bijvoorbeeld familieleden en buurtgenoten. „Tegenwoordig stimuleren moderne technologiën juist dat je met je bestaande sociale netwerk in contact treedt", aldus de onderzoekster.
Uit onderzoek dat internetaanbieder Planet Internet eerder liet uitvoeren bleek dat vier op de vijf ouders zich enige tot veel zorgen maakt over ongewenste ervaringen van hun kinderen op het web. Ze zijn onder meer bang dat de kinderen in contact komen met pedofielen.