Binnenland

Opgenomen comazuipertjes hebben vaker sporen van drugs

Het aantal kinderen dat jaarlijks met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is de afgelopen twaalf jaar niet afgenomen. Daarbij is onder deze jongeren sinds 2017 een „zorgwekkende stijging” te zien van drugsgebruik, zegt kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft.

ANP
10 November 2020 13:25Gewijzigd op 16 November 2020 20:55

Hij onderzocht gegevens over alcoholvergiftigingen van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde in de periode 2007 tot en met 2019. Jaarlijks worden er ongeveer negenhonderd minderjarigen in Nederland opgenomen als gevolg van alcoholmisbruik.

In 2017 waren er bij 8 procent van deze minderjarigen aanwijzingen dat ze naast alcohol, ook drugs hadden gebruikt. Vorig jaar was dit opgelopen tot bijna 19 procent. „Cannabis werd het vaakst gebruikt onder jongeren met alcoholintoxicaties en een positieve drugsscreening”, aldus Van der Lely.

De gemiddelde leeftijd van de kinderen die opgenomen worden met een alcoholvergiftiging is gestegen van 15 in 2007 tot vorig jaar 15,7 jaar. „De stijging van de gemiddelde leeftijd reflecteert het toegenomen bewustzijn in de samenleving over de kwalijke gevolgen van alcohol, met name in de jonge leeftijd. Kinderen van 12 of 13 zien we gelukkig nauwelijks meer binnenkomen”, zegt de kinderarts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer