Zorg om voortbestaan Heerderstrand
Het Heerderstrand bij het Veluwse Heerde wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Dat stelt de nieuw opgerichte stichting Heerderstrand-Vrij in een gisteren uitgegeven persbericht. „Een golfbaan heeft een deel van de ligweide al ingepikt, de komst van een groot hotel hebben we kunnen verhinderen en nu dreigt er een conferentiecentrum te komen. We zullen er als stichting alles aan doen dat te voorkomen.”
Voorzitter A. F. Kool is resoluut. „Commerciële plannen van de gemeente Heerde en de Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV) bedreigen de vrije toegankelijkheid van het strand en het unieke karakter van een bosbad. Die plannen moeten hoe dan ook gedwarsboomd worden.”
De geschiedenis van het Heerderstrand is nauw verbonden met de aanleg van de A50. Door het afgraven van zand ontstond er een recreatiegebied van ongeveer 65 hectare. In 1978 is er een plas van 21 hectare gerealiseerd met stranden, groenvoorzieningen, parkeergelegenheid en tijdelijke toiletvoorzieningen. Zo’n 250.000 mensen per jaar bezoeken de recreatieplas.
Kool is optimistisch over de slagingskans van het protest door zijn stichting. „Vorig jaar hebben we als belangengroep kunnen voorkomen dat bij het geplande natuurtransferium bij het Heerderstrand een enorm hotel van zo’n 7000 vierkante meter zou verrijzen.”
De RGV kwam met het plan voor een hotel op de proppen. De gemeente Heerde zag daar wel wat in, omdat het hotel rendabel zou zijn voor financiering van het transferium. De gemeente en de RGV kregen echter de knip op de neus van de Gelderse gedeputeerde H. Keereweer. Hij vindt dat een hotel niet past binnen het natuurgebied waarin het Heerderstrand ligt. Bovendien is hij van mening dat een hotel niet een voorziening is die past bij een transferium.
Voor Kool is de maat vol nu de RGV volgens hem een multifunctioneel gebouw bij de golfbaan wil neerzetten voor conferenties, bedrijfsuitjes en vergaderfaciliteiten. „Vergaderen doen bedrijven doorgaans niet in kleine hokjes, dus ik mag met redelijke zekerheid aannemen dat er een fors gebouw komt”, aldus Kool.
Hij is boos over de handelwijze van de gemeente Heerde. „Het gemeentebestuur heeft de komst van de golfbaan in juni 2003 er min of meer doorgedrukt. Wij weten ons gesteund door de milieugroep Heerde, die net als wij daar niet over te spreken is. De huidige situatie is voor een deel in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente heeft aangegeven hierop niet te willen ingrijpen omdat zij van mening is dat bij de aanvraag tot wijziging van het bestemmingsplan een en ander toch gewijzigd gaat worden”, aldus Kool. „Bovendien wordt er vanuit de kiosk bij de golfbaan alcohol geschonken, waarvoor de tent geen vergunning heeft.”
De stichting weet zich gesteund door de milieugroep Heerde, die bij de gemeente Heerde een bezwaarschrift heeft ingediend tegen de gang van zaken rond de vestiging van de golfbaan.
P. Heys, woordvoerder van de RGV, begrijpt niet waarom Kool met zijn stichting zo’n ophef maakt. „Toen wij dinsdagmorgen de uitspraken van de stichting in haar persbericht lazen, moesten we met z’n allen een beetje lachen. Meneer Kool spreekt over een conferentiecentrum. Ik weet niet waar hij dat woord vandaan haalt. Wij willen slechts de bestaande kiosk uitbreiden tot een gebouwtje waarin wij hooguit vijftig mensen kunnen ontvangen met een bakje koffie. Geen conferentiecentrum dus, maar slechts een clubgebouwtje.”
Ook de bewering van Kool dat op het terras bij de kiosk illegaal alcohol geschonken zou worden, is volgens Heys nergens op gebaseerd. „De kiosk heeft een vergunning om blikjes bier te verkopen.”
Heys weet niet wat er achter de uitspraken van Kool en zijn stichting zit. „Wij kennen de mensen uit de stichting en ook hun website. We willen graag met hen in gesprek. Maar daar hebben ze steeds voor bedankt.”
Kool ontkent echter dat hij ooit een uitnodiging tot gesprek heeft gehad. „Ze hebben wel eens wat particuliere klagers uitgenodigd, maar nooit mij of iemand anders van de stichting.”
Kool blijft erbij dat het schenken van alcohol vanuit de kiosk illegaal is. „Niet voor niets heeft de Voedsel en Waren Autoriteit al twee keer ingegrepen. Het verkopen van alcohol in combinatie met de aanwezigheid van een terras valt onder de Drank- en horecawet. Zelf heb ik een afschrift van een brief van de Voedsel en Waren Autoriteit waarin staat dat de kiosk onder deze wet valt. Ik daag de RGV uit om mij de vereiste vergunning te tonen.”