Molens Kinderdijk bijna stilgevallen
De molens in Kinderdijk -geregistreerd op de werelderfgoedlijst van Unesco- kreunen onder de last van achterstallig onderhoud. Er is niet minder dan 5 miljoen euro nodig om de toeristische trekpleisters van de ondergang te redden. Grote vraag is waar het geld vandaan moet komen.
De statenfractie van SGP/CU in Zuid-Holland stelde gisteren dat de provincie in overleg met het Rijk een deltaplan moet opstellen om de Kinderdijkse molens te behouden. De fractie vindt dat de provincie zelf, samen met diverse marktpartijen, vlug met geld over de brug moeten komen.
De oproep van de SGP/CU klinkt A. Noorlander, voorzitter van de belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk, als muziek in de oren. „De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, die de molens beheert, lijkt meer te willen investeren in ambitieuze plannen rondom de molens dan in de molens zelf”, is haar kritiek. „Het argument van de stichting is dat al die bijverschijnselen op den duur geld opleveren om de molens in stand te houden. Maar ik betwijfel of dit reëel is.”
Zo is het expocentrum Windkracht 4 volgens Noorlander al tweemaal failliet gegaan. „Er is toen 2,6 miljoen gulden verloren gegaan. Voor dat geld had heel veel nuttig onderhoud aan de molens gepleegd kunnen worden. Enkele molens verkeren in slechte staat. Bij sommige druipt het regenwater in de molen langs de muren naar beneden, omdat de muren bij regen verzadigd zijn. Bovendien zijn sommige rieten kappen erg slecht. Ook houtworm krijgt meer en meer de kans zich in de zware houten balken te nestelen, omdat molens lange tijd stilstaan.”
Volgens de voorzitter van de belangenvereniging behartigen de instanties -gemeenten, provincie Zuid-Holland en het waterschap- in het stichtingsbestuur slechts hun eigen belangen. „Vanaf 1997 zijn ze bezig om de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk handen en voeten te geven. Tot op heden is echter niet duidelijk of er al fondsen zijn geworven om achterstallig onderhoud van de molens aan te pakken.”
Noorlander vindt het daarom „schrijnend” dat er plannen zijn voor een nieuw expocentrum. „De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk én de gemeente Alblasserdam willen ieder onder hun eigen vlag een prestigieuze expositieruimte bouwen. De tonnen aan euro’s die voor de bouw nodig zijn, zouden beter aan het onderhoud van de molens zelf besteed kunnen worden.”
Burgemeester A. D. van de Bergh van Alblasserdam bevestigt dat zijn gemeente plannen heeft voor een dergelijk informatiecentrum. Hij vindt dat mevrouw Noorlander van de belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk zich eens beter in de zaak moet verdiepen voordat ze „wat roept”, aldus de burgemeester. „In het centrum komen allerlei toeristische voorzieningen. En het geld voor dat project is er gewoon en staat los van het geld dat nodig is om achterstallig onderhoud aan de molens te plegen.”
D. Molenaar, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, ontkent dat zijn stichting plannen heeft voor de bouw van een expocentrum. „Wij hebben daar geen serieuze plannen voor.” Volgens Molenaar is de kritiek van Noorlander dat zijn stichting meer investeert in plannen rondom de molens dan in de molens zelf een kip-eiverhaal. „Om de molens te behouden zijn we enorm afhankelijk van toeristen. Er komen per jaar zo’n 400.000 bezoekers naar Kinderdijk. Ongeveer 80.000 van hen komen naar de bezoekmolen. Dat levert geld op. Om jaarlijks onderhoud aan de molens te kunnen plegen is veel geld nodig. Daarin ben je afhankelijk van toeristen. Die moet je dus wel netjes ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat ik een wat meer commerciële visie heb op de zaak dan mevrouw Noorlander.”
Maar waar haalt u dan het geld vandaan voor achterstallig onderhoud aan de molens?
„Dat weet ik tot op dit moment ook niet. Voor die bijna 5 miljoen euro zijn we denk ik afhankelijk van een eenmalige financiële injectie.”