„Relatie tussen apotheker en artsen Elspeet beter”
Het overleg tussen een Elspeets huisartsenechtpaar en de plaatselijke apotheker loopt nog niet helemaal volgens de regels der kunst. Toch is er volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg wel verbetering.
Inspecteur J. Vesseur zei dat zaterdag tijdens een zitting bij het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. Een schorsing van drie maanden die het stel boven het hoofd hing, vond ook hij om die reden te ver gaan.
Het echtpaar had in Elspeet een apotheekhoudende huisartsenpraktijk. Met de komst van de eerste zelfstandige apotheek in het dorp verloren de huisartsen hun apothekersvergunning. Tegen die intrekking hebben ze langdurig strijd gevoerd. Het overleg met de nieuwkomer verliep intussen zo stroef dat het tuchtcollege de artsen na een klacht van de apotheker in 2001 een fikse maatregel oplegde: een voorwaardelijke schorsing met een proeftijd van twee jaar.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg kreeg de opdracht over het overleg te waken. Vlak voor het einde van de proeftijd heeft ze de zaak weer bij het tuchtcollege aanhangig gemaakt. De bedoeling was dat de artsen hem op de hoogte zouden houden van de besprekingen die met de apotheker zijn gehouden, van de agenda voor die vergaderingen en van de afspraken die er gemaakt zijn. De informatie kwam echter maar mondjesmaat los, terwijl het aantal vergaderingen in het zogenaamde farmacotherapeutisch overleg (FTO) onder de maat was.
De huisartsen wisten niet beter dan dat ze het goed deden. Van de inspecteur hebben ze bijvoorbeeld geen richtlijnen gekregen waaraan ze exact moeten voldoen. Op een brief van hen hebben ze een jaar lang geen antwoord gekregen van de inspecteur. „Pas nu, aan het eind van de rit, horen we dat het zus of zo had gemoeten”, reageerde een van hen.
„Dat is onze taak niet. Het initiatief moet van hun kant komen”, luidde het standpunt van de inspecteur.
„Formeel zult u best gelijk hebben, maar het gaat er toch om dat er wat verandert, één zinnetje van u had ze op weg kunnen helpen”, reageerde voorzitter Van der Weij van het tuchtcollege. In dat ene zinnetje had dan verwezen kunnen worden naar de diensten van een instituut voor verantwoord medicijngebruik dat kan helpen bij het opzetten of verbeteren van een FTO.
De zitting heeft dat in elk geval bewerkstelligd. De huisartsen toonden zich bereid onder de hoede van een instituut het overleg te gaan voeren. De inspectie stelde zelf voor de tuchtzaak een jaar aan te houden, zodat de aangeklaagden zich kunnen bewijzen. Het tuchtcollege zal dat voorstel waarschijnlijk volgen.
Uitspraak op 4 november.