Schade Utrechts gezin wel door politie aangericht
De schade in de woning van het Utrechtse gezin dat eind vorige maand werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten, is wel degelijk door de politie veroorzaakt. Dat verklaarden de advocaten van het gezin maandag.
De politie zocht tijdens de inval naar explosieven maar trof deze niet aan. Op de betrokken gezinsleden rust inmiddels geen verdenking meer. Ze zijn twee dagen na de inval op dinsdag 28 september weer vrijgelaten.
Minister Donner van Justitie zei vrijdag in het televisieprogramma NOVA dat hij redenen had om aan te nemen dat de schade die het gezin na de inval aantrof, niet is veroorzaakt door het arrestatieteam en andere politiemensen.
„Deze bewering is onjuist", benadrukte advocate L. Zegveld. „Direct na beëindiging van de huiszoeking is de oudste zoon van het gezin in de woning teruggekeerd. Ook de buurvrouw heeft de woning direct na het vrijgeven van de woning bekeken. De schade is toen vastgelegd op beeld. Het kan niet anders dan dat de politiemensen dit hebben veroorzaakt."
De raadsvrouw van het Utrechtse gezin lijkt het ook logisch. „Als je lange tijd op zoek bent naar explosieven gaat dat natuurlijk niet zonder schade aan te richten." Het gaat volgens haar onder meer om opengesneden stoffering van het bankstel, opengesneden geluidsboxen en losgemaakte vloerbedekking. Ze vermoedt dat het is gebeurd tijdens het zoeken naar de uiteindelijk niet gevonden explosieven.
De raadsvrouw stelt verder vast dat het gezin tot nu toe nog geen vergoeding is aangeboden voor de schade. Ook voor het onterecht vasthouden van de gezinsleden is nog geen aanbod voor schadevergoeding gedaan. Dat is een vervelende situatie, vindt Zegveld. „Het huis van deze mensen functioneert niet meer. Dat is buiten hun schuld gebeurd. Ze hebben zelf geen geld om het weer helemaal in orde te brengen."
Volgens woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft het arrestatieteam de deur van de woning geforceerd. Daarbij is de deur beschadigd. Hij heeft geen verklaring voor de overige ravage die na afloop is aangetroffen. „Los van het openbreken van de deur is er geen schade toegebracht. Voor het zoeken naar explosieven is een hond gebruikt. Daarnaast is onderzoek verricht met elektronische detectieapparatuur. Het was daardoor onnodig verder iets kapot te maken.” De Bruin geeft aan dat de schade die de politie heeft veroorzaakt, zal worden vergoed.