Binnenland

Honderden producten met sesamzaad uit schap om verontreiniging

Supermarkten halen honderden producten waarin sesamzaad is verwerkt per direct uit de handel. Ze doen dat op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat in een aantal partijen sesamzaad van drie producenten uit India de stof ethyleenoxide is aangetroffen. Die stof, een desinfecteermiddel, mag in de Europese Unie niet op voedingsmiddelen zitten.

ANP
13 October 2020 18:13Gewijzigd op 16 November 2020 20:39
Een sesambolletje, een van de producten die uit de schappen is gehaald. beeld ANP
Een sesambolletje, een van de producten die uit de schappen is gehaald. beeld ANP

„Het is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden”, meldt de NVWA.

Supermarkten zijn direct begonnen aan het verwijderen van sesamproducten. Ze halen niet alleen producten uit de schappen waarin aantoonbaar sesamzaad van de drie producenten is verwerkt, maar ook producten waarvan dit niet direct duidelijk is, aldus een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). „Veiligheid voor alles.” Producten waarvan duidelijk is dat ze van een andere fabrikant komen, blijven wel in de handel.

De supermarkten werken aan een lijst van producten waarin het bewuste sesamzaad mogelijk is verwerkt. Consumenten wordt aangeraden die producten weg te gooien of terug te brengen naar de winkel. Sesam wordt in honderden levensmiddelen verwerkt, zoals in brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten.

Ook in andere EU-landen halen supermarkten producten met sesam uit de handel. De verontreinigde partijen zijn geïmporteerd in België en vervolgens naar 24 andere landen gegaan, meldt de NVWA. Bedrijven die sesamzaad uit India hebben verwerkt, moeten daarom nagaan of er resten van ethyleenoxide in zitten.

Het zou volgens de woordvoerster van het CBL goed kunnen dat bepaalde producten die uit het schap verdwijnen een tijdje niet verkrijgbaar zijn. „Fabrikanten en supermarkten werken er hard aan om de schappen snel weer te vullen met producten die aan alle normen voldoen”, benadrukt het CBL.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer