Verbijstering over blunder officier
„Een ongelooflijke stommiteit.” Minister Donner liet er donderdag in de Tweede Kamer geen onduidelijkheid over bestaan wat hij ervan vindt dat een Amsterdamse officier van justitie zijn computer met geheime gegevens aan de weg heeft gezet.
Zowel de bewindsman als de Tweede Kamer was verbijsterd. Al meteen bij het begin van het door de VVD aangevraagd interpellatiedebat gaf Donner aan hoe hij over de desbetreffende officier, mr. J. Tonino, oordeelt. De kwalificatie ”ongelooflijke stommiteit” behoort tot de categorie bewoordingen die de bewindsman in de Tweede Kamer alleen bij hoge uitzondering in de mond neemt.
Donderdagochtend werd bekend dat Tonino eind juni een computer vol vertrouwelijke informatie voor zijn huis in Amsterdam op straat had gezet voor het grofvuil. Hij meende dat het apparaat door een virus niet meer werkte en had het al een tijd niet meer in gebruik. De Tweede Kamer reageerde met ongeloof en verontwaardiging op het bericht.
Een taxichauffeur ontfermde zich over de computer en ontdekte dat er allerlei belangwekkende informatie over justitiële onderzoeken op de harde schijf was opgeslagen. Hij leverde het apparaat af bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die er donderdagavond een uitzending aan wijdde.
Daaruit bleek dat de gegevens dateren uit de periode 1999-2002. Het betreft strafrechtelijke onderzoeken naar de handel en wandel van de eerder dit jaar doodgeschoten vastgoedmagnaat Endstra. Ook is De Vries op informatie gestuit over de Clickfonds-affaire, de zaak tegen Philips-topman Boonstra en over het onderzoek tegen World Online. Uitgeprint besloeg de informatie twee volle ordners.
Volgens Donner heeft Tonino in strijd met de instructies gehandeld. Defecte computers moeten op het parket worden ingeleverd, waarna de apparatuur samengeperst dan wel „met hamerslagen” bewerkt moet worden, zo citeerde Donner uit het handboek. Een ander laakbaar feit dat Donner even aanstipte, is dat de Amsterdamse officier de pc de avond van tevoren op straat zette, wat formeel een overtreding is.
De bewindsman is niet van plan maatregelen te nemen tegen Tonino omdat hij ervan uitgaat dat het een eenmalige blunder betreft. Tegen Peter R. de Vries zei Donner weinig te kunnen uitrichten. De manier waarop hij de pc in bezit heeft gekregen, is volkomen legaal. Zouden er staatsgeheimen op de harde schijf staan, dan zou justitie wel mogelijkheden hebben. Het ministerie heeft nog geprobeerd de computer in handen te krijgen, maar volgens Donner is dat tot op heden niet gelukt. De minister kenschetste De Vries als een journalist die verantwoord te werk gaat en vertrouwt erop dat hij geen onverstandige dingen doet met de informatie.
Het thuis werken op de computer met gevoelige gegevens is voor medewerkers van het Amsterdamse OM slechts toegestaan na toestemming van de hoofdofficier van justitie.
Het is nog niet duidelijk of de informatie die naar buiten is gekomen, gevolgen heeft voor lopende zaken van het OM. Tonino verwierf bij het grote publiek bekendheid als officier in de Clickfonds-affaire. Bij behandeling van de fraudezaak verloor hoofdverdachte Dick de Groot zijn zelfbeheersing en kreeg Tonino enkele rake klappen. De fraudeofficier liet zich echter niet van de wijs brengen.
Tonino heeft op 1 juli het Amsterdamse parket verruild voor het functioneel parket. Hij opereert nog steeds als officier van justitie, maar nu bij de justitietak die bijzondere opsporingsdiensten zoals de FIOD/ECD, de SIOD en AID aanstuurt.