„Test imams op kennis van koran”
Imams die zich in Nederland willen vestigen, zullen vanaf volgend jaar worden getoetst op hun kennis over de koran. Minister Verdonk (Integratie) vindt zo’n test niet in strijd met het beginsel van scheiding tussen kerk en staat.
De bewindsvrouw sprak donderdag op de Universiteit van Istanbul met drie theologen. Samen met hen gaat de minister kijken naar mogelijkheden om de imams voortaan op hun inhoudelijke korankennis te kunnen beoordelen. Verdonk sloot donderdag haar driedaagse werkbezoek aan Turkije af.
Naar haar zeggen stelde ze tijdens het gesprek met de theologen aan de orde of bepaalde ongewenste verschijnselen kunnen worden gerechtvaardigd met een beroep op de koran. Ze noemde als voorbeeld huiselijk geweld en eerwraak. Vooral huiselijk geweld komt verhoudingsgewijs veel voor onder moslims in Nederland. De Turkse theologen verzekerden haar dat deze zaken absoluut niet door de beugel kunnen en niet te verdedigen zijn op grond van de koran.
Ook wil Verdonk dat imams geen extreme standpunten meer uitdragen. De afgelopen jaren jaar ontstond keer op keer commotie nadat imams zich laatdunkend over Europeanen hadden uitgelaten, homoseksualiteit een besmettelijke ziekte hadden genoemd, het martelaarschap hadden verheerlijkt en opgeroepen hadden de vijanden van de islam te vernietigen.
Verdonk zegt klachten te krijgen van met name jonge moslims die moeite hebben met de imam in hun moskee. „Zij voldoen niet aan hun verwachtingen dat een imam een richting kan geven aan hun leven.”
De toets op korankennis loopt vooruit op een imamopleiding die in Nederland wordt ontwikkeld. „Het zal nog even duren voordat die er is. Wij willen maatregelen op de kortere termijn”, aldus Verdonk. Ze beaamde dat de nieuwe maatregel nog niet waterdicht is. Imams zouden zich ook als gewone migranten kunnen aanmelden en later in Nederland alsnog als imam kunnen optreden. Zij denkt er nog over na om dit te ondervangen.
In Nederland zijn ruim 200 Turkse moskeeën, waarvan er 150 verbonden zijn aan Diyanet. Dat is een Turkse staatsorganisatie die regelt welke imams naar Nederland komen. Meestal blijven zij vier jaar in Nederland.
Volgens Verdonk hebben de theologen van Diyanet begrip voor haar boodschap. Zij staan op het standpunt dat Nederland de fout heeft gemaakt al die jaren de deur wijdopen te zetten voor te veel groeperingen.