Kamer: Fiscus moet mantelzorg steunen
De Tweede Kamer dwingt het kabinet mantelzorgers fiscaal tegemoet te komen in de kosten die zij maken. Minister Zalm (Financiën) reageerde woensdag afwijzend op een voorstel van SGP-kamerlid Van der Vlies, maar die krijgt desondanks steun van PvdA, ChristenUnie en CDA.
Als met ingang van 2006 de Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht wordt, komt er een zwaar accent te liggen op mantelzorg. Tijdens de financiële beschouwingen pleitte SGP’er Van der Vlies daarom voor het „echt aantrekkelijk” maken hiervan. Hij denkt daarbij aan een fiscale tegemoetkoming in de kosten die mantelzorgers maken.
Minister Zalm reageerde daarop met de stelling dat er voor mantelzorgers voorzieningen genoeg bestaan. Zo kunnen zij voor verlofdagen gebruikmaken van de nieuwe levensloopregeling, is er een fiscale regeling voor vrijwilligers en zijn er de persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb’s). Dat levert volgens Zalm een „adequaat voorzieningenniveau.”
Een kamermeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP is het echter niet met de minister eens. De vier partijen ondertekenden een motie van Van der Vlies die het kabinet oproept in het belastingplan voor 2006 te komen met een fiscale tegemoetkoming. Over de motie wordt volgende week dinsdag gestemd.
Van der Vlies gaat zich voor de behandeling van het belastingplan 2005 nog inspannen voor het particulier gebruik van wagens met een grijs kenteken. Diverse partijen lijken in voor een overgangsregeling. Ook ChristenUnie-leider Rouvoet wees erop dat veel grote gezinnen zwaar worden getroffen. De subiete afschaffing die het kabinet wil, kost hun niet alleen zo’n 1000 euro per jaar, maar zorgt er ook voor dat hun huidige wagen in één klap een stuk minder waard is.
Grotere gezinnen worden sowieso relatief zwaar getroffen door alle bezuinigingen van het kabinet. Staatssecretaris Wijn (Financiën) zegde woensdag toe voor hen nog eens te kijken naar een mogelijke verhoging van de aanvullende kinderkorting. Hij deed dat in reactie op een oproep van Van der Vlies, die overigens voor dit punt nog geen meerderheid heeft.
Wel een meerderheid is er voor het voorstel van VVD-kamerlid Blok om het schoolgeld (936 euro) voor 16-, 17- en 18-jarigen af te schaffen. Daar staat tegenover dat er gesneden gaat worden in allerlei regelingen die nu nog dienen als inkomensondersteuning voor ouders met schoolgaande kinderen, zoals de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS), de kinderkorting en de kinderbijslag.
Het kabinet gaat verder bekijken of het met een apart belastingtarief het werken voor gepensioneerden aantrekkelijker kan maken. Staatssecretaris Wijn omarmde een voorstel dat het CDA daartoe eerder deze week deed. De christen-democraten zien het liefst dat er voor 65-plussers een tarief gaat gelden van 10 procent voor inkomsten uit loondienst, tot een maximum van 10.000 euro.
Wijn vroeg zich tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer wel hardop af of er niet al voldoende prikkels zijn om gepensioneerden aan de slag te laten blijven. Hij wees op de rechten die ze nu na hun pensioen ook al hebben, zoals fiscale kortingen, het wegvallen van enkele premies en lagere tarieven in de eerste en de tweede belastingschijf.