Amsterdam pakt terrorisme aan
In navolging van de landelijke overheid wil de gemeente Amsterdam alles in het werk stellen om een mogelijke terroristische aanslag te voorkomen dan wel de gevolgen van een aanslag effectief te bestrijden.
Het gaat Amsterdam niet alleen om het opsporen en vervolgen van verdachten en het versterken van crisisbeheersing, maar ook om het „tegenhouden” van terroristen, liet de gemeente dinsdag weten. De gemeente werkt hierbij samen met politie, justitie, brandweer en de GG(&(GD, de zogeheten vijfhoek.
Het ministerie van Justitie zegt als coördinerend ministerie voor de terrorismebestrijding blij te zijn met de voortvarende aanpak van de stad. Het departement is ook blij met de samenwerking tussen verscheidene diensten bij de nieuwe aanpak, zegt een woordvoerder.
Met de ”Uitgangspunten aanpak terrorisme” wil de vijfhoek voorkomen dat terroristen in Amsterdam netwerken opbouwen, medestanders vinden en plegers van aanslagen werven. Volgens de gemeente werkt Amsterdam hiermee de hoofdlijnen van het beleid van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verder uit in het kader van de eigen verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid.
Het is volgens de gemeente niet te voorspellen of er een aanslag in de hoofdstad zal plaatsvinden en of aanslagen voorkomen kunnen worden. „De vijfhoek bereidt zich hoe dan ook voor op een terroristische aanslag en geeft er hoge prioriteit aan”, aldus de gemeente.
De betrokken partijen willen met hun aanpak de kans op terreurdaden verkleinen, de gevolgen ervan beperken en de daders opsporen en vervolgen. Amsterdam brengt de aanpak onder in de rampenbestrijdingsorganisatie. De burgemeester heeft, in samenspraak met de hoofdofficier van justitie, de verantwoordelijkheid de stadsbevolking attent te maken op gevaren en haar te alarmeren.
Het is de bedoeling dat de stad snel een zogeheten alerteringssysteem krijgt dat aansluit bij de landelijke plannen, zoals de vijf dreigingsniveaus met bijbehorende kleurcodes (groen-blauw-geel-oranje-rood). Bij een hoge dreiging wil de vijfhoek hulp inroepen van particuliere organisaties en burgers. Zo zouden beveiligingsbedrijven bijvoorbeeld een strengere controle van tassen van bezoekers in warenhuizen kunnen uitvoeren.
Na Koninginnedag heeft de gemeente een scherpere aanpak gerealiseerd voor grotere evenementen. Daarbij is speciale aandacht voor evacuatie van grote groepen mensen en ontruiming van panden.
Uitgangspunt van Amsterdam is zo open, actief en duidelijk mogelijk te communiceren over de dreiging van terrorisme. De vijfhoek kijkt niet alleen naar terroristische dreiging vanuit de radicaal-islamitische hoek, maar ook vanuit de ’klassieke hoek’ van ETA, IRA, Kadek (de vroegere Koerdische Arbeiderspartij PKK) en PLO.