Amsterdamse scholen verliezen subsidie door te hoge ouderbijdrage
Zeven Amsterdamse basisscholen hebben geen subsidie gekregen van de gemeente, omdat ze een te hoge vrijwillige ouderbijdrage vragen. Ook de orthodox-Joodse school het Cheider staat op dat lijstje.
Onderwijswethouder Moorman bepaalde vorig jaar dat de ouderbijdrage niet hoger mag zijn dan 225 euro. Op termijn moet het maximumbedrag –dat vaak gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het organiseren van schoolreisjes– omlaag naar 112 euro.
Moorman wil met de maatregel de sterke segregatie en kansenongelijkheid op Amsterdamse scholen een halt toeroepen. Volgens de PvdA-wethouder vormt een hoge vrijwillige ouderbijdrage namelijk een drempel voor ouders met lagere inkomens om hun kind aan te melden op de school.
Landelijk is de gemiddelde ouderbijdrage rond de 57 euro. De meeste Amsterdamse basisscholen vragen een ouderbijdrage die niet hoger ligt dan 90 euro. Vijftien scholen vragen een bijdrage tussen de 112 en 225 euro. Vier scholen vroegen niets. De bijdrage is weliswaar vrijwillig, maar wordt vaak ervaren als een verplichting.
Alleen in Amsterdam en Rotterdam betalen gemeenten ook mee aan het basisonderwijs. De subsidie die de gemeente Amsterdam intrekt bij een te hoge ouderbijdrage is bedoeld voor onderwijsondersteunend personeel, gym en bijvoorbeeld voorzieningen voor nieuwkomers en hoogbegaafden.
Steun
Moorman, die maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur sprak over de maatregel, schrijft aan de gemeenteraad dat zeven besturen gehoor hebben gegeven aan haar oproep de bijdrage te verlagen. Zes andere, die zeven scholen runnen, deden dat niet.
Deze schoolbesturen hebben nog een zienswijze ingediend op het voornemen de subsidie te stoppen, maar het stadsbestuur vond de argumenten niet zwaar genoeg wegen. De desbetreffende scholen kunnen nog een bezwaar- en beroepsprocedure aanspannen tegen de gemeente. Moorman zegt dat ze hoopt dat de scholen hun bijdrage in de toekomst alsnog verlagen.
De wethouder zei in november 2019 dat er scholen in Amsterdam zijn die wel 700 euro aan ouders vragen. Volgens haar heeft de maatregel de steun van het merendeel van de schoolbesturen.
Beveiliging
Ook het Cheider vraagt meer dan 225 euro van de ouders. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, stelde op Twitter dat dit onder andere te maken heeft met de beveiligingskosten van de school. Ook gaf ze aan dat mensen die de ouderbijdrage aan de Joodse scholen niet kunnen betalen, aanspraak kunnen maken op speciale Joodse fondsen. Daarnaast stelde Voet dat Moorman probeert te nivelleren, maar niet snapt „dat het bij de enige twee Joodse scholen in heel het land anders ligt.”
De Amsterdamse wethouder reageerde onder het bericht van Voet dat de bijdragen voor beveiligingskosten zijn uitgezonderd.