Kanjermonumenten luiden de noodklok
Zeven kerken in heel Nederland luiden dinsdagmiddag om 13.30 uur letterlijk de noodklok. Ze protesteren daarmee tegen het plan van het kabinet om met ingang van volgend jaar geen geld meer beschikbaar te stellen voor de verdere restauratie van deze zogenoemde kanjermonumenten. Gelijktijdig biedt burgemeester Rombouts van Den Bosch samen met enkele wethouders van de,bedreigde’ gemeenten in Den Haag een petitie aan aan de vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Het gaat om de Grote of Sint–Laurenskerk in Alkmaar, de Sint–Vituskerk in Hilversum, de Hooglandsekerk en de Pieterskerk in Leiden, De Maria van Jessekerk in Delft, de Sint–Joriskerk in Eindhoven, de Grote kerk in Breda en de Sint–Janskathedraal in Den Bosch. Vorige kabinetten hebben volgens een woordvoerder van Den Bosch elk jaar geld gereserveerd voor de restauratie van die bouwwerken. Daarbij is volgens hem nadrukkelijk de intentie uitgesproken om die restauratie af te maken. Het gaat om een totaalbedrag van 60 miljoen euro per jaar.
Het stopzetten van de restauratiesubsidie heeft volgens de zegsman van de gemeente Den Bosch dramatische gevolgen voor de monumentenzorg. „Projecten worden halverwege stilgelegd, steigers moeten worden afgebroken en vakkennis gaat verloren." Omdat noodzakelijke werkzaamheden niet worden verricht, ontstaat bovendien vervolgschade. „Nu ophouden en straks weer opnieuw beginnen gaat extra veel geld kosten," aldus de woordvoerder.
Bij de actie hebben zich ook aangesloten de kastelen Amerongen in Amerongen en De Haar in Haarzuilens. Ook het opknappen van de vestingwerken in Den Bosch komt door het stopzetten van de subsidieregeling in gevaar.