Van Schendelen „houdt van scoren”
Prof. M. van Schendelen, die door burgemeester Opstelten van Rotterdam is aangezocht als informateur, heeft geen deadline waarbinnen hij klaar moet zijn. „Maar ik werk resultaatgericht en hou van scoren”, zei Van Schendelen donderdagmiddag.
Van Schendelen zegt in principe onbeperkte tijd te hebben. „Ik zou dus de berichten waarvan sprake is van een college met Kerst, waar kunnen maken.” Maar de hoogleraar politicologie is dat duidelijk niet van plan. „Ik streef ernaar een Rotterdams tempo aan te houden.”
Hij ziet zeker mogelijkheden voor een college. „Er zijn grenzen aan mijn masochisme. Ik wil het wel proberen en ik geloof dat er een reële kans op succes is.” Hij wees er daarbij op dat hij geen college formeert, maar slechts de burgemeester informeert. „Ik hoop dat ik de burgemeester kan rapporteren dat als hij deze sleutels gebruikt er een werkbaar college gevormd kan worden.”
Opstelten vroeg Van Schendelen woensdag te onderzoeken welke programmatische en politieke mogelijkheden er zijn voor een college in Rotterdam. Dat gebeurde nadat de onderhandelingen tussen Leefbaar Rotterdam, na de verkiezingen in één klap de grootste fractie, VVD en CDA waren stukgelopen. Met name het CDA vond dat de PvdA bij de besprekingen betrokken moest worden. De PvdA wilde het formatiestokje niet overnemen, omdat volgens deze partij de mogelijkheden nog onvoldoende waren onderzocht.
Van Schendelen, die donderdagochtend alle programma’s of stukken van partijen heeft vergeleken, toonde zich daarover positief. „Ze zijn rijkgeschakeerd en er is veel overlap. Partijen staan soms dicht bij elkaar.”
Van Schendelen sprak donderdag met de grote partijen, inclusief Leefbaar Rotterdam. Daarvan zal overigens niet voorman Pim Fortuyn zelf aanschuiven. Van Schendelen liet zich daarover niet direct uit, maar zei: „Als een van de meest vitale personen alleen virtueel aanwezig is, dan heb ik liever dat die daadwerkelijk aanwezig is.” Vrijdag zou Van Schendelen ook met de kleinere partijen spreken.
De hoogleraar is zelf geen lid van een politieke partij. Hij kent Fortuyn wel van de tijd dat die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam doceerde, maar Van Schendelen wees erop dat zij nooit inhoudelijk of onderwijstechnisch met elkaar te maken hebben gehad.
Na een eerste onderhoud met de informateur wilden de betrokken partijen donderdagavond niets kwijt over de inhoud van het gesprek.