H-I-Ambacht snijdt in uitgaven
Een begrotingsoverschot voor 2005 van 731.000 euro en een stijging van de onroerendezaakbelasting van 1,5 procent. Toch eindigt het college van Hendrik-Ido-Ambacht de inleiding van de programmabegroting 2005-2008 met de zin: „We kunnen helaas niet zeggen dat de toekomst er, in financieel opzicht, rooskleurig uitziet.”
Hierbij wordt met name gedoeld op de afnemende reservepositie van de gemeente. De financiële uitgangspositie voor 2005 was allesbehalve moedgevend te noemen. Er moest worden uitgegaan van een tekort van bijna 3,9 miljoen euro. Om dit tekort te dekken, heeft het college besloten om met name op de gebieden welzijn, groen, wegen en personeel een stap terug te doen.
Zo wordt er bezuinigd op de opleidingsbudgetten en de kerstpakketten voor het personeel. Het aantrekken van nieuw personeel wordt uitgesteld. Asfaltering van bepaalde straten wordt uitgesteld tot na 2008. Ook wordt flink het mes gezet in de subsidies. De subsidie voor de volksuniversiteit Bouquet wordt in 2005 met 50 procent afgebouwd en in 2006 geheel beëindigd. Alle overige subsidies worden met ingang van 2006 met 5 procent verlaagd. Budgetten voor onderhoud aan onder andere het groen worden substantieel verlaagd. Zelfs de drukwerkkosten voor de begroting en het jaarverslag worden niet ontzien.
Tot slot heeft het college zich nog een extra bezuinigingstaakstelling in de begroting opgelegd van zo’n 1,86 miljoen euro, omdat de exploitatie niet meer zoals verwacht gevoed kan worden vanuit de bestemmingsreserve Volgerlanden. Huizenbezitters en huurders in Hendrik-Ido-Ambacht zijn in 2005 respectievelijk 11 en 16 procent meer kwijt aan gemeentelijke heffingen. Dit wordt echter grotendeels veroorzaakt door de afschaffing van de Zalmsnip.