Protest tegen ecozone tevergeefs
Boeren en gemeenten in Gelderland hebben tevergeefs protest aangetekend tegen de aanwijzing van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) door het provinciebestuur van Gelderland.
De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van 156 agrariërs verworpen. Volgens het rechtscollege heeft de provincie zorgvuldig gehandeld. De veehouders waren van mening dat de grenzen van de EHS onlogisch en onzorgvuldig waren getrokken.
De EHS stelt vast waar natuur moet worden ontwikkeld. Ook wordt aangegeven welke gebieden gevoelig zijn voor verzuring. Dat zijn vooral bossen ter grootte van minimaal 5 hectare die gelegen zijn op zandgronden. Met name in de Gelderse Vallei is dat het geval.
Bedrijven die binnen een straal van 250 meter van die verzuringsgevoelige gebieden liggen, dreigen in de problemen te komen. Zij hebben te maken met beperkingen voor de uitstoot van ammoniak. De regels daarvoor staan opgesteld in de Wet ammoniak en veehouderij. Dat betekent dat zij extra investeringen moeten doen om onder de norm te blijven. Uitbreiding van het bedrijf is voor boeren gecompliceerd.
In totaal tekenden 156 veehouders protest aan tegen de vaststelling van de EHS door de provincie Gelderland. „Een aantal van hen zal zeker teleurgesteld zijn nu de Raad van State hun bezwaren heeft verworpen”, aldus woordvoerder A. de Kruijf van de Reconstructiecommissie Gelderse Vallei/Utrecht-Oost, die zich bezighoudt met de herindeling van landbouwgebieden.
Volgens De Kruijf betekent de uitspraak van de Raad van State niet dat er voor de boeren geen uitweg meer is. Hij wijst op het debat dat in de Tweede Kamer gaande is over de ammoniakwetgeving. Volgens hem wil een meerderheid van de kamerfracties een soepeler beleid voor de verzuringsgevoelige gebieden afdwingen. De vraag is wel of staatssecretaris Van Geel van Landbouw zich daarin kan vinden.
Niet alleen veehouders tekenden beroep aan tegen het besluit van de provincie, maar ook de gemeentebesturen van Borculo, Brummen, Epe, Neede, Renswoude, Ruurlo en Winterswijk. Een van de ingediende beroepschriften was afkomstig van de Gelderse Milieufederatie. De organisatie meent dat de provincie ten onrechte een aantal voor ammoniak gevoelige gebieden buiten de EHS heeft gelaten.